Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

Sneh v Poprade láme stromy, hrozí najmä riziko pádu borovíc

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

Riziko zlomenia väčších konárov je podľa mesta momentálne značne vysoké.

Poprad 7. decembra (TASR) - Ťažký a miestami zľadovatený alebo mokrý sneh láme stromy v Poprade. Samospráva v tejto súvislosti upozorňuje na možné riziko ich pádu.

"Vzhľadom na aktuálnu snehovú situáciu na území mesta upozorňujeme občanov i návštevníkov na riziko pádu stromov - hlavne borovíc, ktoré majú krehkejšie drevo a na zimu nezhadzujú ihlice. Preto sa na nich hromadí viac snehu. Vplyvom počasia, keď sa strieda topenie so zamŕzaním, sa dokáže zmeniť na ľad. Následne sa pod váhou snehu a ľadu lámu väčšie konáre, niekedy padajú aj celé stromy," vysvetľuje mesto.

Samospráva preto neodporúča parkovať pod týmito stromami ani sa pod nimi zdržiavať, zvlášť s deťmi. Riziko zlomenia väčších konárov je podľa mesta momentálne značne vysoké.

Na podobné riziko upozorňuje susedné mesto Kežmarok a vyzýva občanov na zvýšenú opatrnosť. Tamojšia mestská polícia radí vodičom neparkovať svoje vozidlá v blízkosti stromov. "V prípade zistenia možného pádu stromov či odlomených konárov môžu obyvatelia kontaktovať mestskú políciu na linke 159, aby mohli byť obratom prijaté príslušné opatrenia na zabezpečenie bezpečnosti osôb a majetku," dodáva mesto.