Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

V mestskej časti Poprad-Matejovce opäť pôsobí občianska hliadka

Mesto Poprad. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Občianske hliadky už v meste pôsobili v roku 2016, v projekte sa pokračuje aj na základe pozitívnych ohlasov na ich činnosť.

Poprad 4. apríla (TASR) – V popradskej mestskej časti Matejovce začala opäť pôsobiť občianska hliadka. Mesto sa do projektu rozhodlo vstúpiť na základe potreby zintenzívnenia ochrany verejného poriadku a ochrany životného prostredia hlavne v tejto mestskej časti.

Občianske hliadky už v meste pôsobili v roku 2016, v projekte sa pokračuje aj na základe pozitívnych ohlasov na ich činnosť. Radnica v tejto súvislosti urobila i dotazníkový prieskum. Podľa slov komunikačného manažéra mesta Poprad Mariána Galajdu sa do neho zapojilo 142 obyvateľov Matejoviec, na základe ktorého sa 73 percent respondentov vyjadrilo, že občianske hliadky sú tu dôležité.

V občianskej hliadke budú pôsobiť štyria príslušníci, ktorí túto činnosť vykonávali aj minulý rok a sú začlenení pod sociálny odbor Mestského úradu v Poprade. Pracovať budú do konca roka 2017 v koordinácii a pod dohľadom mestských policajtov. "Medzi ich hlavné úlohy bude patriť ochrana verejného poriadku i ochrana životného prostredia, ktorá bude spočívať hlavne v nahlasovaní čiernych skládok. Všetci pracovníci boli preškolení vo vymedzenom rozsahu hlavne z oblasti trestného práva, zákona o priestupkoch a o cestnej premávke, aby ju vedeli primerane riadiť, hlavne počas sprevádzania detí do školy, a to bezpečným prechodom cez hlavnú cestu," uviedol náčelník Mestskej polície v Poprade Štefan Šipula.

Samospráva chce, aby hliadky boli nápomocné aj pri nastoľovaní poriadku pri vyplácaní sociálnych dávok, pri výkone práce plynárov, elektrikárov, zdravotníckej služby, aby počas vykonávania ich činnosti nedochádzalo k ich napádaniu a ohrozeniu. Od občianskej hliadky sa vyžaduje, aby vzbudzovala prirodzený rešpekt, a to najmä medzi rómskou komunitou.

Členovia sú vybavení reflexnou vestou s označením Občianska hliadka, na ktorej majú pripnutý preukaz člena hliadky s fotografiou. Pri sebe majú aj baterku a zastavovací terč pre riadenie cestnej premávky. "Pracujú vo dvojiciach v čase od 7.00 do 15.00 h a od 14.00 do 22.00 h. V prípade potreby sú k dispozícii aj pri zásahoch spojených s rušením nočného pokoja alebo narušením verejného poriadku aj po 22.00 h. Občianske hliadky nedohliadajú na verejný poriadok iba v rómskej osade na Staničnej ulici, ale v celých Matejovciach, či už je to na sídlisku, pri garážach, základnej škole," uzavrel Galajda.