Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

V Poprade zaviedli občianske hliadky, zatiaľ sú spokojní

Poprad - archívna fotografia. Foto: Oliver Ondráš/TASR

Občianske hliadky začali v meste fungovať 1. apríla.

Poprad 9. mája (TASR) – Samospráva mesta Poprad je mesiac po zavedení občianskych hliadok s ich náplňou spokojná. Podľa viceprimátora Pavla Gašpera sa jej členovia angažujú najmä pri ochrane životného prostredia a nastoľovaní verejného poriadku v Matejovciach, mestskej časti Popradu.

Občianske hliadky začali v meste fungovať 1. apríla. "Máme zamestnaných štyroch zamestnancov, ktorí pracujú v Matejovciach, ale môžu byť použití kdekoľvek. Angažujú sa pri ochrane životného prostredia, zabezpečujú prechod detí cez cesty, pomáhajú pri nastoľovaní verejného poriadku," uviedol Gašper. Podľa neho ide o občanov, ktorí sú bezúhonní a poznajú dobre svoje prostredie. Obyvatelia mesta ich nájdu v reflexných vestách s nápisom Občianska hliadka a s pripnutou menovkou.

Primátor mesta Poprad Jozef Švagerko uviedol, že najväčší problém s rómskymi obyvateľmi je práve v mestskej časti Matejovce, kde tieto hliadky pôsobia. "Riešime to aj prostredníctvom občianskych hliadok. Je to dobrá vec, budeme to monitorovať a mesačne vyhodnocovať," povedal.

Hliadky v meste vznikli v rámci programu Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Šanca na zamestnanie. Prácu budú vykonávať do konca roka 2016 v koordinácii a pod dohľadom mestských policajtov. Pracujú vo dvojiciach od 7.00 do 15.00 h a od 14.00 do 22.00 h, v prípade potreby sú k dispozícii aj pri zásahoch spojených s rušením nočného pokoja alebo narušením verejného poriadku aj po 22.00 h.