Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Popradská nemocnica zaviedla novú endoskopiu žlčových ciest

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Endoskopická retrográdna cholangiopankreatikografia je kombinovaná endoskopická a rádiodiagnostická metóda na zobrazenie žlčových ciest a vývodu podžalúdkovej žľazy. 

Poprad 17. júna (TASR) - Popradská nemocnica začala realizovať nové endoskopické vyšetrenie. Endoskopická retrográdna cholangiopankreatikografia (ERCP) je podľa hovorkyne nemocnice Sylvie Galajdy kombinovaná endoskopická a rádiodiagnostická metóda na zobrazenie žlčových ciest a vývodu podžalúdkovej žľazy. 

"Vyšetrenie má účel diagnostický - zisťuje sa chorobný proces žlčových ciest a podžalúdkovej žľazy, a predovšetkým liečebný - odstraňujú sa kamene zo žlčových ciest, rozširujú sa zúženia žlčových alebo pankreatických ciest, zavádza sa drenážna rúrka na odtok žlče a podobne. Vďaka tejto metóde je mnohokrát pacient ušetrený od operácie," vysvetlila hovorkyňa.

Odborným garantom, ktorý bude v Poprade vykonávať ERCP vyšetrenia, je Doc. Jan Martínek z Inštitútu klinickej a experimentálnej medicíny (IKEM) v Prahe. Pod jeho vedením bude pracovať atestovaný gastroenterológ z Oddelenia vnútorného lekárstva s JIS metabolickou Nemocnice Poprad, a.s., MUDr. Ján Mikloš. Vyšetrenia sa budú podľa Galajdy v prvých mesiacoch realizovať raz týždenne - vo štvrtok.

"Aby si pacient dokázal čo najlepšie predstaviť, o čo ide, treba vysvetliť, že táto vyšetrovacia a liečebná metóda je tak trochu podobná gastroskopii. Princípom metódy je zavedenie ohybného endoskopu s bočnou optikou cez ústa, hltan, pažerák, žalúdok do tenkého čreva. V dvanástniku lekár nájde spoločné ústie žlčových ciest a vývodu podžalúdkovej žľazy. Do neho vstriekne kontrastnú látku. Keď sa kontrastná látka dostane do žlčových ciest alebo vývodu podžalúdkovej žľazy, cesty krásne spriehľadní, čo lekár sleduje na monitore. Pri vyšetrení je možné z orgánov odobrať bezbolestne kúsok tkaniva na histologické vyšetrenie. V snahe o zabezpečenie komfortu pacienta plánujeme ERCP vyšetrenia na našom pracovisku realizovať v celkovej anestézii," vysvetlila primárka Oddelenia vnútorného lekárstva s JIS metabolickou MUDr. Sylvia Dražilová.

"Asi jedna z najdôležitejších funkcií, ktoré umožňuje endoskopický prístroj, je tá, že vďaka nemu je možné zavádzanie rôznych pracovných nástrojov - klieští, košíkov, drénov, vďaka ktorým sa dá vykonať množstvo liečebných zákrokov.", uviedol Ján Mikloš z Oddelenia vnútorného lekárstva s JIS metabolickou s tým, že po výkone je pacient adekvátne odmonitorovaný.