Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Regióny

Popradskí cestári sú pripravení na prvé snehové zrážky i mráz

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Pre desať okruhov zimnej údržby v Popradskom okrese bude slúžiť 10 sypačov a jeden rezervný, 2 traktorové zametačky kruhových objazdov alebo zastávok a k dispozícii sú aj 2 snehové frézy.

Poprad 27. októbra (TASR) – Cez územie Slovenska prejde v piatok studený front spojený s tlakovou nížou a za ním od severozápadu prenikne studený morský vzduch. V dôsledku toho sa v najbližších dňoch očakáva na miestach s nadmorskou výškou nad 800 metrov sneženie a môže aj mrznúť, na čo sa pripravujú aj cestári. „Aj keď zimnú údržbu ciest oficiálne začíname 1. novembra, našu činnosť neriadi kalendár, ale príroda. Vzhľadom na nepriaznivé prognózy počasia nariaďujem v okresoch Poprad, Kežmarok a Levoča aktivovať výkon zimnej údržby ciest už dnes,“ uviedol riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad Marián Barilla.

Cestári budú podľa neho pripravení v denných aj nočných zmenách okamžite reagovať na aktuálny vývoj počasia. Očakávam, že prvé výjazdy zimnej techniky na nich čakajú už podvečer. „Prvé zásahy očakávame na horskom priechode Vernár, na Ceste slobody vo Vysokých Tatrách, na ceste od Tatranskej Kotliny smerom na poľskú hranicu, Podspády a Tatranskú Javorinu, v oblasti Liptovskej Tepličky a Vikartoviec, Novej Lesnej, Mengusovciach, Štôli, Batizovciach, Gerlachova a na horskom priechode Branisko,“ vymenoval Barilla.

Vo všetkých štyroch strediskách - Poprad, Kežmarok, Tatranská Štrba a Levoča, majú už cestári pripravenú techniku na zimnú údržbu. Pre desať okruhov zimnej údržby v Popradskom okrese bude slúžiť desať sypačov a jeden rezervný, dve traktorové zametačky na dočisťovanie križovatiek, kruhových objazdov alebo autobusových zastávok a k dispozícii sú aj dve snehové frézy. V prípade potreby si strediská Poprad a Tatranská Štrba vypomôžu.

„Vo štvrtok (26.10.) u nás prebehla prehliadka techniky pred zimou, ktorá dopadla úspešne. Technika je na zimu pripravená, skládky sú naplnené posypovou soľou a inertným materiálom, máme dostatok ekologického posypového materiálu a plné nádrže nafty. Nič nám nebráni pustiť sa naplno do zimnej údržby ciest,“ ubezpečil riaditeľ popradského strediska.

Verí, že vodiči budú predvídať situáciu na cestách a brať do úvahy vplyvy nepriaznivého počasia. Ani pri plnom nasadení techniky a zamestnancov nie je možné vo veľmi nepriaznivom počasí ošetriť cesty ku všeobecnej spokojnosti v celom podtatranskom regióne. „Opatrnosť a vzájomná ohľaduplnosť je na prvom mieste. Vyzývam všetkých účastníkov cestnej premávky, aby svoju jazdu v zimných podmienkach prispôsobili stavu a povahe vozovky, poveternostným podmienkam a svojim schopnostiam. Špeciálne vyzývam k maximálnej opatrnosti tých motoristov, ktorí majú na svojich kolesách ešte letné pneumatiky,“ uzavrel Barilla.