Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Poruba chce zatepliť budovu obecného úradu za asi 170.000 eur

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Na investíciu za asi 170.000 eur chce využiť finančné prostriedky z Environmentálneho fondu, o ktoré požiadala v uplynulých dňoch.

Poruba 16. marca (TASR) - Rekonštrukciu budovy obecného úradu, kde sídli aj dom kultúry, má v pláne samospráva Poruby v okrese Prievidza. Na investíciu za asi 170.000 eur chce využiť finančné prostriedky z Environmentálneho fondu, o ktoré požiadala v uplynulých dňoch.

"Obecný úrad Poruba spolu s kultúrnym domom bol pred 25 rokmi zrekonštruovaný. Bohužiaľ, v tom čase okná a všetky výplne boli robené na mieru, z dreva. V súčasnosti už nespĺňajú parametre, ani určené, ale ani skutočné, pretože nám tú fúka, v zime je tu zima, v lete je tu horúco. Okrem toho je v budove elektrické vykurovanie, čo je teda to najdrahšie možné. Aj strešná krytina z kanadského šindľa je už po dobe použiteľnosti, zateká teda aj strecha," zdôvodnila pre TASR potrebu rekonštrukcie budovy starostka obce Helena Čavojská.

Samospráva sa preto rozhodla požiadať o nenávratné finančné zdroje z Environmentálneho fondu, výzvy, ktorá je určená na zatepľovanie verejných budov. Ide pritom už o jej druhú žiadosť, ktorú aktualizovala o energetický audit. "Predpokladané náklady na investíciu sú podľa stavebných projektov vo výške asi 170.000 eur. Je to dosť, ale je to veľká budova a hlavne kvôli zatekaniu strechy a tepelným únikom je najvyšší čas, aby sme to nejakým spôsobom vyriešili," poznamenala.