Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Poslanci BSK budú rozhodovať o ďalšom kroku ku vzniku Duálnej akadémie

Predseda BSK Pavol Frešo Foto: Archív SDKÚ-DS

Na dnešnom rokovaní zastupiteľstva BSK majú poslanci schváliť takisto Memorandum o porozumení.

Bratislava 19. februára (TASR) – O Strednú odbornú školu (SOŠ) automobilovú v Devínskej Novej Vsi by sa mala od septembra starať spoločnosť Volkswagen Slovakia. Tá je spolu so spoločnosťou Matador Holding zakladajúcim členom záujmového združenia právnických osôb Duálna akadémia, ktoré má ambíciu prevziať školu pod svoju zriaďovateľskú pôsobnosť. O tom, či sa tak stane, budú na dnešnom zasadnutí zastupiteľstva BSK rozhodovať krajskí poslanci.

Kraj je súčasným zriaďovateľom školy. O zmene sa uvažuje v súvislosti s vytvorením Duálnej akadémie, ktorá by mala prispieť k nárastu kvalifikovaných pracovníkov v odvetví automobilového priemyslu. Zmena by mala priniesť lepšie prepojenie teórie s praxou i zlepšenie materiálno-technického vybavenia školy. BSK podmieňuje zmenu garanciou nového zriaďovateľa, že štúdium bude naďalej bezplatné a že sa nebudú meniť aktuálne pracovnoprávne vzťahy so zamestnancami školy. Kraj by svoj vplyv v škole nemal ani po zmene úplne stratiť, mal by sa stať jedným z členov záujmového združenia.

Na dnešnom rokovaní zastupiteľstva BSK majú poslanci schváliť takisto Memorandum o porozumení, ktoré potvrdzuje záväzok kraja organizovať júlový Európsky summit regiónov a miest v Bratislave a spolupracovať pri jeho organizácii s hlavným mestom SR a Európskym výborom regiónov (EVR).

Na dnešnom zasadnutí by malo dostať zelenú aj ďalšie, v poradí už siedme Centrum odborného vzdelávania a prípravy (COVP). Tentoraz pre oblasť osobných služieb. Od 1. marca by ho BSK mal zriadiť v SOŠ na Račianskej ulici v Bratislave, kde sa pripravujú kaderníci, kozmetičky či fotografi.