Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Poslanci sa dištancujú od počínania M. Kotlebu, transparent už nevisí

Marian Kotleba Foto: TASR/Branislav Račko

Marian Kotleba v deň osláv 70. výročia SNP vyvesil na budovu Úradu BBSK transparent s nápisom Stop NATO a Yankees go home.

Banská Bystrica 2. septembra (TASR) – Mesto Banská Bystrica i krajskí poslanci Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) dnes odsúdili krok predsedu BBSK Mariana Kotlebu, ktorý v piatok 29. augusta ráno, v deň osláv 70. výročia SNP, vyvesil na budovu Úradu BBSK transparent s nápisom "Stop NATO" a "Yankees go home".

"Oslavy 70. výročia SNP narušilo osadenie banneru na priečelie budovy BBSK. Primátor Peter Gogola upozornil na túto skutočnosť Krajský pamiatkový úrad (KPÚ) Banská Bystrica, ktorý v tejto veci okamžite konal. Primátor bezodkladne kontaktoval riaditeľku KPÚ v Banskej Bystrici už v ten deň v popoludňajších hodinách, aj napriek tomu, že bol štátny sviatok," reagoval banskobystrický magistrát.

KPÚ v Banskej Bystrici vydal výzvu na nápravu a bezodkladné odstránenie nelegálne osadeného bannera. Budova BBSK je totiž národná kultúrna pamiatka zapísaná v Ústrednom zozname pamiatkového fondu a je situovaná v území Pamiatkovej rezervácie Banská Bystrica.

Podľa magistrátu príslušníci Mestskej polície v Banskej Bystrici sa výzvu pokúsili doručiť ešte v piatok, no pre neprítomnosť kompetentných osôb v úrade bola doručená do podateľne BBSK až dnes.

"V odôvodnení výzvy KPÚ Banská Bystrica sa píše, že reklamné, informačné, propagačné alebo technické zariadenie, ktoré nie je stavbou, je možné na nehmotnej kultúrnej pamiatke alebo v pamiatkovom území osadiť len na základe rozhodnutia KPÚ," vysvetlil magistrát. Transparent dnes popoludní už na budove nevisel.

Jednoznačne negatívne stanovisko voči vyveseniu banneru s hanlivými nápismi vyslovili hneď v úvode dnešného zasadnutia aj krajskí poslanci BBSK. "Poslanci Zastupiteľstva BBSK vyzývajú predsedu BBSK Mariana Kotlebu, aby nezneužíval majetok občanov samosprávneho kraja, konkrétne budovy sídla Úradu BBSK," píše sa v ich vyhlásení. Od jeho krokov a počínania sa dištancujú a občanom BBSK sa ospravedlňujú.

K dnešnému vyhláseniu krajských poslancov sa po rokovaní Zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja vyjadril predseda BBSK Marian Kotleba. Na otázku TASR, ako vníma vyhlásenie poslancov, povedal: "Jeho zmysel som nejakým spôsobom nepochopil. To je asi všetko, čo môžem k tomu povedať."

Na ďalšiu otázku TASR, či vyvesenie transparentu súviselo s oslavami SNP v Banskej Bystrici, reagoval slovami: "Súvisel s výstavou a bol k tomu ladený, aby si ľudia uvedomili, čo sa deje vo svete, čo sa dnes deje na Ukrajine."

Transparent na snímke
Foto: TASR/Jozef Poliak