Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Poslanci odmietli náhradné byty na Astronomickej a Čmelíkovej

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal, archívne foto Foto: TASR - Štefan Puškáš

Primátora hlavného mesta Iva Nesrovnala žiadajú zastaviť prebiehajúce verejné obstarávanie a zdržať sa akýchkoľvek developerských aktivít, ktoré by viedli k výstavbe náhradných bytov.

Bratislava 26. mája (TASR) – Bratislavskí mestskí poslanci na svojom dnešnom rokovaní odmietli výstavbu náhradných nájomných bytov v ružinovských lokalitách Čmelíková a Astronomická, ktoré tu chce postaviť hlavné mesto. Primátora hlavného mesta Iva Nesrovnala žiadajú zastaviť prebiehajúce verejné obstarávanie a zdržať sa akýchkoľvek developerských aktivít, ktoré by viedli k výstavbe náhradných bytov v týchto miestach.

Od vedenia mesta zastupiteľstvo žiada, aby v spolupráci s ružinovskou samosprávou podniklo kroky pre vytvorenie územného plánu zóny a s tým súvisiaceho vyhlásenia stavebnej uzávery v území Ostredky, kde sa nachádza Astronomická ulica. Bratislavskí poslanci taktiež požadujú bezodkladne začať proces zmeny územného plánu v lokalite na Bazovej ulici v Ružinove na stavebné pozemky, na ktorých navrhujú umiestniť výstavbu náhradných nájomných bytov. Primátor má s ministerstvom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja rokovať aj o zmene zákona, ktorý sa venuje náhradným nájomným bytom, aby sa našiel spôsob riešenia problému.

Mestská časť Ružinov i dotknutí obyvatelia s výstavbou náhradných bytov na Čmelíkovej a Astronomickej nesúhlasia. Podľa nich by sa tak zničili "zelené pľúca" Ružinova i Bratislavy. Svoj nesúhlas prišli desiatky Ružinovčanov vyjadriť aj dnes na rokovanie mestských poslancov. "Pripravili sme list pre ministra dopravy, v ktorom ho žiadame, aby prehodnotil zákon, aby sa hľadali iné alternatívy, ktoré budú vyhovovať všetkým," uviedol miestny ružinovský poslanec Martin Patoprstý, ktorý je jedným zo zástupcov petície proti výstavbe náhradných bytov v navrhnutej lokalite v Ružinove.

Tadeus Patlevič z občianskeho združenia Právo na bývanie uviedol, že namiesto vyriešenia problému a odstránenia krivdy dochádza len k vysťahovaniu reštituentov zo Starého Mesta do lokalít, kde ich príchod znamená vybudovanie bytov na úkor zelene či parkovísk. "V konečnom dôsledku tiež nie sme nadšení, že máme byť nasťahovaní do lokalít, ktoré sú problémové, a predtým, ako tam prídeme, budú nezvratne zdevastované," uviedol.

Bratislavský primátor tvrdí, že hlavné mesto sa dostalo medzi dva mlynské kamene, pretože z jednej strany je povinné zabezpečiť 580 náhradných nájomných bytov a z druhej strany je konfrontované s nesúhlasom dotknutých obyvateľov, kde sa má výstavba bytov realizovať. "Pre mesto je to neriešiteľná situácia. Sme povinní tie byty pripravovať. Pričom ich povolenie má v rukách každá mestská časť, lebo tam je stavebný úrad. Paralelne rokujeme s ministerstvom dopravy, prípadne ďalšími dotknutými orgánmi, aby sme mohli nájsť aj iné riešenie," uviedol Nesrovnal.

Ako tvrdí, uznesenie, ktoré dnes zastupiteľstvo prijalo, musí ešte prehodnotiť. V lokalite Bazová, ktorú mestu namiesto Astronomickej a Čmelíkovej navrhuje Ružinov, sa podľa primátora byty nestihnú postaviť v potrebnom čase.

Hlavné mesto musí podľa zákona do konca roka 2016 zabezpečiť náhradné nájomné bývanie pre žiadateľov z reštituovaných bytov, inak im bude musieť preplácať rozdiel medzi regulovaným a trhovým nájomným. Táto suma môže dosiahnuť až štyri milióny eur ročne.

Mesto už spustilo verejné obstarávania na výstavbu náhradných nájomných bytov na svojich pozemkoch v rôznych častiach Bratislavy. V súčasnosti sú v procese obstarávania napríklad dve lokality v mestskej časti Dúbravka. Prvá lokalita je Pri kríži, kde by výstavba mala obsiahnuť 68 náhradných nájomných bytov. Druhá lokalita je Na vrátkach pre výstavbu 116 náhradných nájomných bytov. V prípade ružinovských lokalít – Astronomická a Čmelíková, ktoré sú v procese verejného obstarávania, plánovalo mesto postaviť viac ako 100 bytov. Bratislava má vyhliadnuté aj iné svoje pozemky, napríklad na Mamateyovej či Pankúchovej/Haanovej. Do úvahy prichádzala aj Hlaváčiková ulica. Poslanci však dnes odsúhlasili jej stiahnutie zo zoznamu vytypovaných lokalít.