Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Regióny

Poslanci oklieštili právomoci primátora, ich rozhodnutie bude vetovať

Primátor mesta Trenčín Richard Rybníček hovorí počas tlačovej konferencie o možnom predaji trenčianskeho Zimného štadióna Pavla Demitru 5. júna 2012 v Trenčíne. Mesto Trenčín chce predať Zimný štadión Pavla Demitru súkromnej spoločnosti Altis Sport Pro za 100.000 eur. Spoločnosť Altis sa podľa zatiaľ nepodpísanej zmluvy zaviazala investovať v najbližších piatich rokoch do rekonštrukcie štadióna 11 miliónov eur. Investor garantuje Dukle Trenčín prenájom na najbližších 15 rokov. Novinárov o tom dnes informoval primátor mesta Trenčín Richard Rybníček. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Politológ Miroslav Řádek si myslí, že rozhodnutie zastupiteľstva je reakciou poslancov na politiku primátora Rybníčka.

Trenčín 26. júna (TASR) – Zmena zásad hospodárenia mesta Trenčín, ktorú na svojom piatkovom (22.6.) zasadnutí schválilo mestské zastupiteľstvo, výrazne obmedzuje kompetencie primátora a podľa vedenia mesta a niektorých poslancov môže viesť až k paralyzovaniu mestského úradu.

Primátor mohol podľa doteraz platného všeobecne záväzného nariadenia meniť rozpočet v rozsahu určenom mestským zastupiteľstvom.

"Návrh na zmenu zásad hospodárenia predložil poslanec Milan Kováčik z poslaneckého klubu Smer-SD. Na nej podľa jeho slov pracoval mesiace tím poslancov z poslaneckého klubu Smeru-SD, v spolupráci s poslancom za Paliho Kapurkovú, veselú politickú stranu," informovala hovorkyňa mesta Erika Ságová.

"Ja som poprosil poslancov, aby tento nezmyselný a zmätočný návrh nepredkladali. Akúkoľvek nečakanú situáciu, ktorá si vyžaduje okamžité vyčlenenie finančných prostriedkov, totiž musí po novom odobriť mestské zastupiteľstvo. Pri bežných haváriách, pri platení súdnych poplatkov, poruchách na mestských budovách, pri mimoriadnych situáciách, ktoré nie sú zohľadnené v mestskom rozpočte, bude musieť zasadnúť mestské zastupiteľstvo," povedal trenčiansky primátor Richard Rybníček s tým, že uznesenie nepodpíše, bude ho vetovať.

"Ak by bolo preukázané, že primátor nehospodárne nakladá s peniazmi, má zastupiteľstvo na to plné právo. Ale nič také sa nestalo. Nevidím v tom logiku. Budú sa musieť zvolávať mimoriadne mestské zastupiteľstvá a to stojí našich občanov peniaze. Zbytočne zaťažíme náklady mesta. Je to len obyčajný kapric, vzdor, pomsta za niečo. Najmä keď poslanci deklarujú, že sa to o pár mesiacov môže zmeniť," komentoval rozhodnutie poslanec Ján Kanaba, ktorý zaň nehlasoval.

Návrh kritizovala aj hlavná kontrolórka Libuša Zigová. "Apelujem na zdravý sedliacky rozum a z pozície nezávislého kontrolóra vás prosím, aby ste si sadli za jeden stôl a vyčistili si veci. Aby nevznikli riziká a dôsledky, ktoré z toho môžu vyplynúť," odkázala poslancom.

Poslanec za Paliho Kapurkovú, veselú politickú stranu Róbert Lifka tvrdí, že doterajšia úprava dávala viac právomocí primátorovi. "Preukázalo sa však, že nebola používaná transparentne a citlivo. Som presvedčený, že zastupiteľstvom schválená úprava bude viesť k obozretnejšiemu nakladaniu s verejnými prostriedkami a nutnosti viac plánovať," uviedol Lifka s tým, že zastupiteľstvo rovnako ako primátor koná v dobrej viere v mene občanov a pre občanov. Môže mať na rôznu problematiku rozdielne názory.

Politológ Miroslav Řádek si myslí, že rozhodnutie zastupiteľstva je reakciou poslancov na politiku primátora Rybníčka. Viacerí poslanci sú podľa neho nespokojní so spôsobom komunikácie a s obsahom návrhov primátora a takýmto hlasovaním protestujú voči jeho politike. "Ak obe strany konfliktu nebudú hľadať vzájomné kompromisy, môže to mať negatívny dosah na kvalitu života v Trenčíne," uzavrel politológ.