Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Poslanci sa rozhádali s primátorom, rokovanie sa skončilo skôr

Archívna foto Foto: TASR / Martin Baumann

Hoci mali pred sebou podvečer ešte niekoľko bodov na prerokovanie a rokovať aj chceli, zastupiteľstvo sa skončilo. V pláne mali vymeniť vedenie Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS).

Bratislava 26. marca (TASR) – Bratislavskí mestskí poslanci sa dnes rozhádali s primátorom Ivom Nesrovnalom (nezávislý). Hoci mali pred sebou podvečer ešte niekoľko bodov na prerokovanie a rokovať aj chceli, zastupiteľstvo sa skončilo. V pláne mali vymeniť vedenie Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS). Po jednom hlasovaní, keď neboli uznášaniaschopní, ale šéf mesta ukončil celé rokovanie zastupiteľstva. Niektorí tak jeho konanie označili za mečiarizmus.

Nesrovnal začiatkom mesiaca avizoval, že chce odvolať predsedu predstavenstva a zároveň generálneho riaditeľa bratislavských vodární Stanislava Beňa. "Tu na mieste dnes ale vysvitlo, že to žiadne odvolanie nie je, pretože celý návrh je pripravený tak, že riaditeľ neodíde ani z funkcie riaditeľa a ani z predstavenstva BVS," uviedol šéf Bratislavského klubu Ján Budaj.

Poslanci sa tak dnes rozhodli urobiť ráznejšie kroky a vymeniť vedenie podniku. Rokovanie o tomto bode prerušili prestávkou. Keď sa však k nemu znova vrátili, primátor otvoril diskusiu a o chvíľu na to ju aj zavrel. Poslanci sa tak do rozpravy nestihli prihlásiť a začali protestovať.

"Toto je čistý mečiarizmus, na to sa nedá nič iné povedať. Využívať právne kľučky, že v jednej sekunde som uzavrel diskusiu a vy ste sa v druhej chceli prihlásiť a už sa nemôžete,"
komentoval primátorovo konanie predseda Klubu pre Bratislavu Martin Borguľa. "Teraz bolo vidno v priamom prenose, ako sa primátor správa k poslancom a takto presne sa správa, keď sa s ním osobne stretávame. Myslí si, že sa stal kráľom Bratislavy a na poslancov nemá priestor, čas, chuť, nie je ochotný, nediskutuje," podotkol.

Primátor aj po naliehaní poslancov odmietol znova otvoriť diskusiu. Iba dal hlasovať a zastupiteľstvo sa ukázalo byť neuznášaniaschopné. Hlasovania sa väčšina nezúčastnila. "Poslanci môžu urobiť obštrukciu a neprezentovať sa a urobiť zastupiteľstvo neuznášaniaschopné. Ale zároveň aj primátor má právo, ako sme teraz zistili, urobiť obštrukciu a opätovne ho neotvoriť," okomentoval udalosti poslanec Ján Hrčka. "Je to určitý nástroj politického boja, jedni i druhí využili svoju možnosť."

Viacerí poslanci sa ale zhodli, že za minulé roky nič také nezažili. "Ja mám osobne pocit, že sme boli v rozpore s rokovacím poriadkom umlčaní," zdôraznil Budaj. "On podľa mňa vedel o uznesení, ktoré ideme dávať, preto sa rozhodol konať takto. To značí o jeho reálnych úmysloch riešiť situáciu v BVS," podotkla šéfka klubu Bratislava Inak Katarína Augustinič.

Primátor sa bráni. "Ja som otvoril diskusiu, čakal som, nikto sa neprihlásil, tak som ju zatvoril," popisoval svoj pohľad na situáciu. Podľa neho to tak robil aj bývalý primátor Milan Ftáčnik. "Keď bola uzatvorená diskusia, Ftáčnik už neotváral. Ja som tu predsa sedel," podotkol.

Ftáčnik však nesúhlasí. Ak poslanci chceli ďalej rokovať, diskusiu otvoril. "Áno, stalo sa to. Lebo spôsob rokovania určuje nielen predsedajúci, ale aj samotné zastupiteľstvo. Ak poslanecký zbor povie, že sa chcú znovu k bodu vrátiť a nebráni tomu žiadne ustanovenie rokovacieho poriadku, a ja tvrdím, že tomu teraz nič nebránilo, tak sa k tomu bodu môžete vrátiť, lebo je spoločná vôľa," reagoval.

Po tom, čo sa raz poslanci odprezentovali a neboli uznášaniaschopní, však Nesrovnal ukončil celé rokovanie zastupiteľstva. Poslancov skritizoval za to, že po Primaciálnom paláci tradične nedisciplinovane pobehovali a pravidlá musia platiť. "Podľa rokovacieho poriadku, keď klesne počet poslancov pod nadpolovičnú väčšinu, tak som povinný ukončiť rokovanie zastupiteľstva a do 14 dní zvolať nové. Toto sa stalo," vysvetľoval. Primátor sa však už po druhý raz nepokúsil zistiť počet poslancov.

Budaj upozorňuje, že primátor im dnes zabránil zasiahnuť do situácie v BVS. V apríli chce totiž Nesrovnal odvolávať Beňa z pozície predsedu predstavenstva, no žiadneho človeka zaňho nenavrhuje. Poslankyňa Jarmila Tvrdá podotkla, že vznikne paralyzácia spoločnosti. "To dávam na váš vrub," povedala dnes primátorovi.