Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Poslanci schválili rozpočet, veľké investície Prešov neplánuje

Na snímke nová primátorka Prešova Andrea Turčanová Foto: TASR/Milan Kapusta

Poslanci mestského zastupiteľstva v Prešove dnes schválili vyrovnaný rozpočet mesta na rok 2015 s výhľadom na roky 2016 a 2017.

Prešov 26. januára (TASR) – Poslanci mestského zastupiteľstva v Prešove dnes schválili vyrovnaný rozpočet mesta na rok 2015 s výhľadom na roky 2016 a 2017. Rozpočet počíta s príjmami aj výdavkami vo výške 59,268 milióna eur. Návrh pripravilo ešte v minulom roku bývalé vedenie mesta a primátorka ho chcela upraviť. Rozpočet sa teda dnes schvaľoval ako poslanecký návrh, ktorý však prešiel schvaľovacím procesom v komisiách.

Ako uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová, mesto nechce brať žiaden úver a chce sa uchádzať aj o prostriedky z európskych fondov. V súčasnom rozpočte sa podľa nej škrtalo vo všetkých položkách. Pôvodný návrh rozpočtu pripravený ešte pod vedením Pavla Hagyariho bol vo výške viac ako 61,779 miliónov eur.

„V tomto roku nejdeme takmer do žiadnych investičných akcií, jediný veľký investičný projekt, ktorý je z európskych fondov, je oprava Zariadenia pre seniorov na Veselej ulici,“ uviedla primátorka. Projekt bude financovaný z európskych fondov. V sociálnej oblasti chce mesto realizovať dva projekty - Národný projekt terénnej a sociálnej práce a Projekt komunitného centra.

Bežné príjmy budú v tomto roku vo výške 54 miliónov a bežné výdavky viac ako 51,255 miliónov eur. Kapitálové príjmy mesta by mali byť vo výške 5,261 milióna eur a kapitálové výdavky 5,112 miliónov eur. Daňové príjmy mesta odhaduje mestský úrad na 35,056 milióna eur, nedaňové vo výške 6,648 milióna eur. Granty a transfery by mali predstavovať 15,284 milióna a vlastné príjmy rozpočtových organizácií 2,278 milióna eur.

Predseda poslaneckého klubu Smer-SD a nezávislí poslanci Juraj Hudáč uviedol, že rozpočet je zaťažený starými záväzkami, a preto nemôže reagovať na všetky potreby občanov. Poslanec Miroslav Benko (Smer-SD a nezávislí poslanci) reagoval, že v položkách služobné cesty je zvýšenie rozpočtu o 75 percent, položka mzdy bola zvýšená o 320.000 eur a odstupné rovnako bolo zvýšené. Primátorka však upozornila, že aj v týchto kapitolách došlo ku škrtom.