Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Regióny

Poslanci Smeru o odvolaní obvineného podpredsedu NSK ešte nerokovali

Vladislav Borík Foto: TASR/Tomáš Halász

Aj napriek jednoznačnému vyhláseniu z centrály strany, poslanci Smeru v Zastupiteľstve NSK ešte nemajú celkom jasno v tom, kedy návrh na odvolanie Vladislava B. podajú.

Nitra 28. mája (TASR) – Podpredseda Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) Vladislav B., ktorého polícia obvinila z machinácií pri verejných obstarávaniach, sa svojej funkcie stále nevzdal. Strana Smer-SD sa preto rozhodla, že svojho nominanta z tohto postu odstaví sama. Hovorkyňa strany Monika Počátková v tlačovom vyhlásení zdôraznila, že ak Vladislav B. neodstúpi z funkcie podpredsedu NSK sám, návrh na jeho odvolanie podajú samotní krajskí poslanci za stranu Smer-SD.

Aj napriek jednoznačnému vyhláseniu z centrály strany, poslanci Smeru v Zastupiteľstve NSK ešte nemajú celkom jasno v tom, kedy návrh na odvolanie Vladislava B. podajú. „Ešte to nie je pripravené. Vôbec sme o tejto téme neuvažovali ani nerokovali. Nepovažujeme to za také naliehavé. Nehovorili sme ani o zvolaní mimoriadneho zastupiteľstva,“ uviedol pre TASR šéf poslaneckého klubu strany Smer-SD v Zastupiteľstve NSK Juraja Horváth. Podľa jeho slov je v tejto chvíli predčasné hovoriť aj o prípadnom nástupcovi Vladislava B. na poste podpredsedu NSK. „O tomto sme sa ešte vôbec nebavili,“ skonštatoval.

V prípade, ak by odvolávanie Vladislava B. nebolo témou mimoriadneho rokovania krajského parlamentu, mohli by ho regionálni poslanci zbaviť postu podpredsedu najskôr na najbližšom riadnom rokovaní zastupiteľstva, ktoré je naplánované na 25. júna.

Vladislava B. zadržala polícia minulý týždeň, spolu s ďalšími osobami, medzi ktorými bol aj riaditeľ Úradu NSK Peter N.. Polícia obvinila aj bývalú úradníčka na úrade Gabrielu Š. a podnikateľov Emila G., Romana K., Emila B. a Ľuboša M.. Podľa polície sú všetci podozriví z porušenia zákona pri verejných obstarávaniach na Úrade NSK.