Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Regióny

Poslanci opäť oklieštili primátorovi R. Rybníčkovi kompetencie

Richard Rybníček Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Poslanci obmedzili kompetencie Rybníčkovi v júni 2012. Znemožnili mu pohyby v rozpočte. V septembri mu umožnili hýbať s rozpočtom do výšky maximálne jedného percenta bežných výdavkov štvrťročne.

Trenčín 13. júna (TASR) – Poslanci trenčianskeho mestského zastupiteľstva na dnešnom zasadnutí opäť obmedzili kompetencie primátora Richarda Rybníčka. Možnosť presunu rozpočtových prostriedkov bežných výdavkov mu znížili na štvrtinu v porovnaní s prechádzajúcim obdobím.

Podľa návrhu, ktorý predložil poslanec Pavol Kubečka (Smer-SD), môže Rybníček hýbať s rozpočtovými prostriedkami v rámci schváleného rozpočtu bežných výdavkov v objeme maximálne 0,25 percenta bežných výdavkov počas kalendárneho štvrťroka. "Je to výraz miery dôvery k primátorovi mesta," zdôvodnil svoj návrh Kubečka.

Podľa Rybníčka to pre chod mesta neznamená prakticky nič, ide len o politickú hru. "Akurát bude menej peňazí na operatívne veci. Ak sa bude musieť niečo riešiť veľmi rýchlo v bežných výdavkoch, je možné, že budem musieť zvolávať mestské zastupiteľstvo," okomentoval rozhodnutie poslancov Rybníček. Ako dodal, ani doteraz nerobil zásadné zmeny v rozpočte, bez problémov sa zmestil do jedného percenta.

Prvýkrát poslanci obmedzili kompetencie Rybníčkovi v júni minulého roku, kedy mu znemožnili akékoľvek pohyby v rozpočte. V septembri svoj návrh prehodnotili a umožnili mu hýbať s rozpočtom do výšky maximálne jedného percenta bežných výdavkov štvrťročne.

Dôvera R. Rybníčka k svojmu viceprimátorovi klesla na nulu

Dôvera primátora Trenčína k svojmu viceprimátorovi Rastislavovi Kudlovi (Smer-SD) klesla na nulu. Primátor Richard Rybníček tak reagoval na hlasovanie poslancov o oklieštení jeho kompetencií týkajúcich sa presunu financií v rámci rozpočtu. Za uznesenie hlasoval aj Kudla.

"Neviem, či je normálne, že viceprimátor, ktorý je zodpovedný za chod mesta, vysloví svojmu nadriadenému takýto typ nedôvery," okomentoval viceprimátorove hlasovanie Rybníček.

Podľa Kudlu je menovanie a odvolanie viceprimátora v kompetencii primátora. Z funkcie odstúpiť nemieni, ak by plánoval abdikovať, oznámil by to primátorovi a čakal by na jeho reakciu. O tom, že Rybníčkova dôvera voči nemu klesla na nulu, Kudla nevedel.

Kudlu vymenoval Rybníček za svojho viceprimátora v apríli minulého roku. V júni 2011 odvolal z funkcie viceprimátora Milana Kováčika (Smer-SD) po tom, ako hlasoval za stiahnutie Rybníčkovho návrhu projektu výstavby nájomných bytov spoločnosťou Idea Grande.