Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Poslanci Trnavského kraja schválili 15 miliónov eur na opravu ciest

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Pôžičku získal Trnavský samosprávny kraj od vlády a je určená na opravu ciest druhej a tretej triedy a mostov, ktoré sú v najhoršom stave.

Trnava 10. apríla (TASR) - Poslanci Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) schválili pôžičku 15 miliónov eur na opravu ciest druhej a tretej triedy a nových riaditeľov kultúrnych inštitúcií. TASR o tom informoval Jaroslav Vacek z odboru komunikácie TTSK.

Pôžičku získal TTSK od vlády a je určená na opravu ciest druhej a tretej triedy a mostov, ktoré sú v najhoršom stave. "Od Ministerstva financií SR sme získali výhodnú bezúročnú pôžičku na obdobie desiatich rokov. Jednorazovo nám to pomôže, v najbližších troch rokoch opravíme cesty a mosty, ktoré sú v najhoršom stave. Nejde však o systémové riešenie stavu cestnej infraštruktúry v regiónoch," uviedol predseda TTSK Jozef Viskupič.

Dvanásť kultúrnych inštitúcií v zriaďovateľskej pôsobnosti TTSK má nové vedenie. Na základe výberových konaní poslanci v stredu schválili nových riaditeľov, ktorí boli vybraní odbornou výberovou komisiou. Trnavský kraj tiež zaviedol nové systémové opatrenie, ktorým je päťročné funkčné obdobie pre riaditeľov všetkých jeho inštitúcií s jasne definovanou koncepciou rozvoja na toto obdobie. "Je dôležité, že po uplynutí tohto obdobia budú riaditelia predkladať aj odpočet svojej práce," dodal predseda TTSK.

Poslanci schválili pridelenie dotácií z podporných schém TTSK. Celkovo 750.000 eur sa rozdelí medzi žiadateľov na projekty v oblasti kultúry, športu, ochrany zdravia a v sociálnej oblasti. V porovnaní s rokom 2018 je zvýšený záujem o dotácie. Na rok 2019 bolo prostredníctvom elektronického formulára podaných celkovo 1006 žiadostí, čo je medziročne nárast o 17 percent. Oprávnené subjekty podali žiadosti v hodnote takmer troch miliónov eur.

Zastupiteľstvo schválilo aj výzvy na predkladanie žiadostí o dotáciu na podporu regionálneho rozvoja na účely všeobecne prospešných služieb a projektov, na podporu podnikania a zamestnanosti na území TTSK, zvyšovanie atraktivity územia a rozvoj cestovného ruchu v regiónoch kraja. Celkový objem finančných prostriedkov vyčlenených na poskytovanie dotácií predstavuje 500.000 eur.