Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Poslanci ŽSK nevyhoveli petícii proti zrušeniu triedy OA v Ružomberku

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Ružomberská obchodná akadémia nie je jedinou školou, v ktorej sa počty prvých tried redukovali.


Žilina 26. januára (TASR) – Poslanci zastupiteľstva Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) na dnešnom zasadnutí v Žiline nevyhoveli petícii rodičov, žiakov, zamestnancov a sympatizantov Obchodnej akadémie (OA) v Ružomberku, proti zrušeniu triedy študijného odboru služby v cestovnom ruchu v školskom roku 2016/2017.

"Mrzí ma, že sa pred rozbehnutím petície nevyužili všetky možnosti komunikácie s poslancami volebného obvodu v Ružomberku a Úradom ŽSK. Keby tak urobili, informovali by sme všetkých iniciátorov, že opravný prostriedok v prípade určovania počtu prvých tried je v zákone dobre premyslený. A môžu tak urobiť prostredníctvom profesijnej organizácie, kde nezávislým orgánom, ktorý rozhoduje či boli správne vyhodnotené kritériá pri stanovení počtu prvých tried, je ministerstvo školstva," povedal predseda ŽSK Juraj Blanár.

Podľa poslanca zastupiteľstva ŽSK za volebný obvod Ružomberok Stanislava Bellu (KDH), klesol počet tried v odbore cestovný ruch z dvoch na jednu prvýkrát v 23-ročnej histórii obchodnej akadémie. "Preto rodičia napísali petíciu. Vnímame to aj ako podporný prostriedok, len prišiel v časovo nevhodnom termíne, aby sme ešte mohli niečo vyrokovať. Ak by sa nepodarilo v nasledujúcom školskom roku 2017/2018 opäť naplniť stabilný počet osem tried, majú obavu, že by časom mohlo dôjsť k zlúčeniu alebo k likvidácii školy. Po rokovaní s predsedom ŽSK sme dostali vyjadrenie, že nič také v pláne nie je. Čo vidno aj z plánu hospodárskeho a sociálneho rozvoja, že s obchodnou akadémiou, dokonca aj s tým odborom, sa môže pre nasledujúce obdobie počítať, ak bude naďalej záujem," uviedol Bella.

Predseda ŽSK zdôraznil, že samosprávny kraj má záujem, aby sa OA v Ružomberku rozvíjala. "Ak sa v tomto školskom roku prejaví zvýšený záujem o štúdium na tejto škole, zoberieme to do úvahy pri rozhodovaní o určovaní počtu prvých tried v ďalšom školskom roku 2017/2018. Budeme o ňom rozhodovať v októbri tohto roku a budeme už mať všetky informácie k dispozícii. Ak sa naozaj preukáže väčší záujem, som presvedčený, že aj v kritériách, ktoré sú stanovené na určovanie počtu prvých tried, sa to odzrkadlí," dodal Blanár.

Zároveň upozornil, že ružomberská OA nie je jedinou školou, v ktorej sa počty prvých tried redukovali. "Bola to napríklad aj OA v Žiline, ktorá má dlhoročnú tradíciu. Musíme reagovať na neustály pokles počtu deviatakov v našom kraji. V tomto roku bolo minimálne o 3000 deviatakov menej. Ale redukcia zároveň automaticky neznamená, že sa v budúcnosti škola zruší. Preto s plnou vážnosťou hovorím, že OA je dôležitou školou na území Ružomberka a my ju chceme rozvíjať ďalej," uzatvoril predseda ŽSK.