Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Regióny

Poslanci zvolili hlavného kontrolóra Banskej Bystrice Ivana Petroviča

Funkčné obdobie hlavného kontrolóra sa začína dňom, ktorý je určený ako deň nástupu do práce

Banská Bystrica 17. apríla (TASR) – Banskobystrickí mestskí poslanci na dnešnom zasadnutí v tajnej voľbe prostredníctvom hlasovacích lístkov rozhodli o hlavnom kontrolórovi mesta s účinnosťou od 1. mája.

Stal sa ním Ivan Petrovič. Ako povedal pre TASR, jeho pôvodné povolanie je kontrolór–inšpektor a s kontrolou sa stretáva po celý život. "Či už ako vedúci pracovník som kontroloval, ale aj bol kontrolovaný," dodal.

Poslanci dnes odsúhlasili kontrolórovi aj plat, ktorý bude vo výške 1942 eur.

Petrovič nastúpil do funkcie kontrolóra-inšpektora po skončení školy v jednom z vtedajších podnikov. Vo svojom profesijnom živote robil aj vedúceho skladového hospodárstva či finančného poradcu. Pôsobil i ako zamestnanec okresnej kancelárie politickej strany, tiež ako vedúci krajskej kancelárie.

Petrovič pre TASR priblížil svoje prvé kroky vo funkcii, v prvom rade sa musí zoznámiť s útvarom hlavného kontrolóra a zistiť, aký je v ňom praktický stav. Bez toho nemôže ďalej fungovať, keďže ide o zodpovednú funkciu.

"Podľa toho sa potom zariadim ďalej. Ale chcel by som, aby tento útvar hlavného kontrolóra bol taký flexibilný, rýchly." A to pri kontrolách i vybavovaní podnetov či sťažností z radov občanov aj poslancov. Podľa Petroviča má byť útvar orgánom, ktorý má svoju vážnosť. A teda, aby sa tí, ktorých kontrolujú, nebáli, ale aby našli v orgáne prirodzenú dôveru a autoritu.

Kandidátov, ktorí splnili podmienky pre voľbu hlavného kontrolóra, bolo osem. Hlavného kontrolóra volí a odvoláva mestské zastupiteľstvo na šesť rokov. Jeho funkčné obdobie sa začína dňom, ktorý je určený ako deň nástupu do práce. Na zvolenie hlavného kontrolóra je potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny všetkých poslancov.