Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Post Bellum SK predstavuje Príbehy 20. storočia

Ilustračná snímka. Nitra. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Na Svätoplukovom námestí v Nitre sa do 19. októbra môžu okoloidúci zoznámiť s príbehmi 14 ľudí umiestnených na štyroch panelových vežiach.

Nitra 26. septembra (TASR) – Príbehy ľudí, ktorí prežili na vlastnej koži totalitné režimy, predstavuje výstava Príbehy 20. storočia. Je súčasťou sprievodného programu Divadelná Nitra a pripravila ju nezisková organizácia Post Bellum SK. Na Svätoplukovom námestí v Nitre sa do 19. októbra môžu okoloidúci zoznámiť s príbehmi 14 ľudí umiestnených na štyroch panelových vežiach. "Naším cieľom je vyhľadávať a dokumentovať príbehy pamätníkov dôležitých udalostí minulého storočia. Chceme osloviť čo najviac ľudí, ktorí si pamätajú a nechcú zabúdať na nedemokratické režimy minulého storočia, na ich príčiny a následky," povedala riaditeľka organizácie Sandra Polovková.

Jeden z panelov predstavuje príbeh vojenského pilota, plukovníka Imricha Gablecha (1915-2016), ktorý so skupinou letcov letel z Piešťan, z územia niekdajšieho Slovenského štátu, aby spoločne bojovali proti Hitlerovi. Ďalší z panelov patrí Valérii Slezákovej (1923), ktorá prežila koncentračný tábor v Auschwitzi-Birkenau či Štefánii Lorándovej (1919–2012), ktorá výrobou falošných dokladov zachránila stovky ľudí. Všetky príbehy vznikli v rámci projektu Príbehy 20. storočia, ktorý je jednou z hlavných aktivít Post Bellum SK.