Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Postavička Minko Špinko učí deti hygiene a správnemu umývaniu rúk

Ilustračné foto. Foto: TASR - Roman Hanc

Najmenších pacientov učí táto postavička správnej technike umývania rúk interaktívnym spôsobom pomocou edukatívnej rozprávky.

Zvolen 21. augusta (TASR) – Učiť deti už v útlom veku správnej technike umývania rúk je cieľom projektu Minko Špinko, ktorý vznikol v Nemocnici Zvolen, ktorá je členom skupiny Agel. Ako TASR informovala autorka projektu Jana Krokošová, vedúca oddelenia klinickej mikrobiológie, ide vlastne o postavičku, ktorú poznajú takmer všetky deti materských škôl v meste, počas prázdnin však cestuje aj po Slovensku.

"Obyčajné umývanie rúk len pod tečúcou vodou nedokáže zlikvidovať všetky baktérie, preto je potrebné použiť mydlo, ktoré nanášame na vlhké ruky. Dĺžka umývania rúk by mala byť aspoň 30 sekúnd," uviedla Krokošová, ktorá je zároveň aj hlasom postavičky Minka Špinka.

Najmenších pacientov učí táto postavička správnej technike umývania rúk interaktívnym spôsobom pomocou edukatívnej rozprávky. Deti názorne vidia, prečo je dôležité správne si umývať ruky, a čo všetko im hrozí v prípade, keď budú hygienu rúk zanedbávať. Po vyrozprávaní príbehu a názornej ukážke umývania rúk nasleduje overenie nacvičenej techniky pod špeciálnou UV lampou, kde sa nesprávne umyté miesta na rukách jasne zviditeľnia.