Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

Potulky Banskou Bystricou povedú k historickej budove štátnych lesov

Námestie SNP v Banskej Bystrici. Foto: TASR- Ján Krošlák

Vo vestibule sa pôvodne nachádzala busta lesníckeho veľmajstra Jozefa Dekreta Matejovie z roku 1915, ktorú neskôr premiestnili do parku v Národnej ulici.

Banská Bystrica 23. apríla (TASR) – Aprílové potulky mestom Banská Bystrica sa ponesú v znamení mesiaca lesov a ich cieľom bude historická budova, v ktorej sídli štátny podnik Lesy SR. Zraz účastníkov je v nedeľu o 14.00 h priamo pred touto národnou kultúrnou pamiatkou na Námestí SNP č. 8. Porozpráva im o nej, ako aj o historických osobnostiach, ktoré sa s objektom spájajú, kurátorka a historička Tatiana Figurová. Informovala o tom samospráva na sociálnej sieti.

"Budovu štátnych lesov postavili ako sídlo Uhorského kráľovského lesného riaditeľstva pred 110 rokmi, keď nahradila už nevyhovujúci bývalý Kammerhof. Trojpodlažnú budovu v secesnom štýle staval Juraj Martinka podľa projektu Júliusa Waldera. Stropy vstupnej chodby a haly, rovnako aj prvého poschodia zdobia ornamentálne maľby a prírodné motívy," priblížilo mesto.

Vo vestibule sa pôvodne nachádzala busta lesníckeho veľmajstra Jozefa Dekreta Matejovie z roku 1915, ktorú neskôr premiestnili do parku v Národnej ulici. Nahradila ju pamätná tabuľa venovaná Josefovi Opletalovi, ktorý sa zásadným spôsobom zaslúžil o zveľadenie slovenských lesov.