Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Považská Bystrica vymení okná takmer na všetkých školách

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Alexander Ballek

Najväčším problémom škôl sú obrovské náklady na tepelnú energiu.


Považská Bystrica 4. septembra (TASR) – Mesto Považská Bystrica vymení tento rok okná takmer na všetkých školách a predškolských zariadeniach v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti. TASR o tom informovala hovorkyňa Považskej Bystrice Iveta Kováčiková.

Pripomenula, že poslanci mestského zastupiteľstva schválili na konci marca zmenu rozpočtu z dôvodu prijatia úveru vo výške 1,3 milióna eur, predovšetkým na rekonštrukcie materských a základných škôl. "Pre mesto je veľmi dôležité, aby sme sústavne zlepšovali technický stav našich základných a materských škôl. Nechceme rušiť ani jednu základnú či materskú školu, preto musíme prispievať k tomu, aby sa zlepšovali ich podmienky," povedal primátor Považskej Bystrice Karol Janas.

Najväčším problémom škôl sú podľa neho obrovské náklady na tepelnú energiu. "Preto sme sa po dohode s poslancami rozhodli, že vymeníme na všetkých materských a základných školách okná za plastové. Pretože takáto investícia prinesie najväčšie úspory. To, čo školy usporia, môžu použiť na iné veci, ktoré potrebujú," uviedol Janas.

Doplnil, že Považská Bystrica ako jedno z mála miest na Slovensku dáva základným a materským školám stopercentný normatívny príspevok. "Financie nezadržiavame a sme radi, že dokážu z normatívneho príspevku aj niečo ušetriť. Nakoľko túto investíciu zafinancuje mesto, umožníme školám, aby mali ďalšie financie z úspor a investovali do vyučovacieho procesu, prípadne do ďalšieho zlepšenia materiálnych podmienok. Pre nás bolo prioritou zlepšiť hospodárenie s tepelnou energiou. Máme predbežné prepočty, že by mohlo prísť k úsporám 20 až 30 percent, čo je dosť výrazná suma pre celoročné ekonomické plánovanie," dodal primátor Považskej Bystrice.