Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Považské múzeum pripravilo ochutnávku jedál aj ukážku vyšívania

Detail typicej drevenice v Čičmanoch, ukážka ľudovej architejktúry. Foto: TASR

Návštevníkom ponúkli aj možnosť, aby sa obliekli do pravého tradičného čičmianskeho kroja, ženského i mužského, a urobili si pred maľovanými objektmi fotografiu na pamiatku.


Čičmany 8. apríla (TASR) - Ochutnávku tradičných pôstnych jedál z Čičmian, tvorivé dielne s ukážkami vyšívania čičmianskych vzorov a premietanie dobových fotografií a dokumentov zo života Čičmancov dnes pripravilo Považské múzeum v objektoch ľudovej architektúry na podujatí Tradície v Čičmanoch.

Riaditeľka Považského múzea v Žiline Zuzana Kmeťová doplnila, že návštevníkom ponúkli aj možnosť, aby sa obliekli do pravého tradičného čičmianskeho kroja, ženského i mužského, a urobili si pred maľovanými objektmi fotografiu na pamiatku. "Výtvarníčka Považského múzea dnes využila čas na to, aby obnovila nátery na čičmianskych dreveniciach, ktoré sú v našej správe. Domaľovali sme tradičné vzory, ktoré ohlodal zub času a poveternostné podmienky počas zimy," uviedla Kmeťová.

Pripomenula, že Považské múzeum v Žiline celoročne prevádzkuje Radenov dom v Čičmanoch a dom číslo 42, v ktorom je ukážka bývania. "Dom číslo 42 ešte nie je pred sezónou sprístupnený, pretože ho podrobujeme rozsiahlejšej údržbe. Ničíme aj drevokazný hmyz a znova budeme robiť inštaláciu v jeho priestoroch, aby sme stihli hlavnú turistickú sezónu," dodala riaditeľka Považského múzea.