Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

Pôvodnú asfaltovú cestu na ružomberskú kalváriu nahradí nový chodník

Na snímke stavebné práce na kalvárii v Ružomberku 13. marca 2024. Foto: TASR - Miroslava Mlynárová

Revitalizácia bude pokračovať výstavbou pešieho chodníka z čadičových kociek medzi kaplnkami, ktorý bude viesť až ku kalvárskemu kostolíku.

Ružomberok 13. marca (TASR) - Asfaltovú cestu z roku 1972 na ružomberskej kalvárii dali odstrániť. V mieste vznikne chodník pre peších. Pre TASR to v stredu potvrdil hovorca Ružomberka Vladimír Miškovčík s tým, že ide o druhú etapu revitalizácie tohto pietneho miesta.

"Cesta bola nevhodným spôsobom vedená pomedzi kaplnky. Chceme na kalvárii vytvoriť bezpečný priestor, pietne miesto bez záťaže automobilovou dopravou. Vybúrava sa pôvodná vozovka v dĺžke asi 355 metrov," konkretizoval Miškovčík.

Revitalizácia bude pokračovať výstavbou pešieho chodníka z čadičových kociek medzi kaplnkami, ktorý bude viesť až ku kalvárskemu kostolíku. Náklady na práce sú o výške 177.000 eur a zhotoviteľská spoločnosť by ich mala ukončiť do júna tohto roku. Súčasťou prác je aj predpríprava na osvetlenie kaplniek, ktorá zahŕňa osadenie káblov a chráničiek. "V pláne je tiež osadenie lavičiek," dodal hovorca.

Projekt revitalizácie kalvárie je plánovaný a mestským zastupiteľstvom schválený už od roku 2016.