Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Povoľovanie skládky v Pezinku opäť začalo, aktivisti nezaháľajú

Na snímke miesto plánovanej skládky tzv. Nová jama v Pezinku 10. augusta 2017. Slovenská inšpekcia životného prostredia znovu začala konať vo veci udelenia povolenia na prevádzkovanie skládky v Novej jame v Pezinku. Mesto voči tomu protestuje. Foto: TASR - Michal Svítok

Vykonateľnosť rozsudku odložil Ústavný súd SR v októbri 2009 a na skládku sa navážal odpad. Vec sa v roku 2010 dostala až do Európskeho parlamentu a od roku 2012 na pôdu Súdneho dvora Európskej únie.

Pezinok 10. augusta (TASR) – Pezinčanom opäť hrozí povolenie skládky v Novej jame. Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) opätovne spustila proces povoľovania skládky potom, ako investor, spoločnosť Pezinské tehelne – Paneláreň, doplnil žiadosť Ekologickej skládky z roku 2007. Na dnešnej tlačovej konferencii v Pezinku to uviedli predstavitelia občianskej iniciatívy (OI) Skládka nepatrí do mesta, ktorá v reakcii na konanie SIŽP obnovila svoju činnosť.

"Bránime sa povoleniu novej skládky z viacerých závažných právnych dôvodov a tiež preto, že nechceme byť vystavení ďalšiemu ohrozeniu nášho zdravia a životného prostredia. V Pezinku už totiž máme obrovskú regionálnu skládku s miliónmi ton odpadov vrátane nebezpečných. Táto skládka dodnes nie je uzatvorená," vyhlásila členka iniciatívy a advokátka Zuzana Čaputová, zastupujúca takmer 1200 účastníkov konania.

Iniciatíva Skládka nepatrí do mesta považuje za neprijateľné, že proces povoľovania skládky sa má udiať na podklade záverečného stanoviska z procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA), ktoré je 18 rokov staré a teda neaktuálne.

"Nesúhlasíme s výstavbou novej skládky, pretože ju zakazuje územný plán mesta Pezinok," zdôvodnil nesúhlas člen iniciatívy Jaroslav Pavlovič. Obyvatelia Pezinka a okolitých obcí majú možnosť prihlásiť sa do konania o povolení novej skládky ako účastníci a vyjadriť svoje stanovisku k procesu povoľovania do 21. augusta. Môžu tak urobiť samostatne alebo sa pridať k stanovisku, ktoré pripravujú predstavitelia iniciatívy Skládka nepatrí do mesta.

Odmietavý postoj ku skládke vyjadril aj primátor Pezinka Oliver Solga. "Tak ako v minulosti, rovnako i dnes odmietame vybudovanie skládky odpadov na území mesta. Žiadam štátne orgány, aby zohľadnili nielen dlhodobo odmietavý postoj občanov, ale najmä aby akceptovali skutočnosť, že ich kladné rozhodnutie by malo nielen ďalekosiahle negatívne vplyvy na životné prostredie, ale bolo by aj hrubým porušením územných plánov mesta Pezinok a Bratislavského samosprávneho kraja," uviedol.

Skládka prešla posudzovaním EIA už v roku 1999. O tri roky neskôr mesto zamietlo žiadosť prevádzkovateľa o vydanie územného rozhodnutia o umiestnení skládky. V rokoch 2007 a 2008 získala skládka územné rozhodnutie od krajského stavebného úradu aj povolenia na výstavbu od inšpektorátu životného prostredia a SIŽP. Skládka bola skolaudovaná vo februári 2009.

Mesto Pezinok a OI v priebehu roku 2008 organizovali protestné akcie a podali žalobu proti rozhodnutiu SIŽP o schválení výstavby novej skládky. Krajský súd v Bratislave ju v decembri 2008 zamietol. V apríli 2009 Najvyšší súd (NS) SR uznal návrh Pezinčanov a predbežne zakázal ďalšiu výstavbu a v máji následne zrušil všetky vydané povolenia súvisiace so skládkou.

Vykonateľnosť rozsudku odložil Ústavný súd SR v októbri 2009 a na skládku sa navážal odpad. Vec sa v roku 2010 dostala až do Európskeho parlamentu a od roku 2012 na pôdu Súdneho dvora Európskej únie. Ten v januári 2013 rozhodol, že verejnosť musí mať prístup k územnému rozhodnutiu týkajúcemu sa umiestnenia prevádzky s významným vplyvom na životné prostredie. V roku 2013 NS a následne SIŽP zrušili povolenia skládky pre ich nezákonnosť.

SIŽP, Inšpektorát životného prostredia Bratislava, doručil 26. júla na mesto Pezinok upovedomenie o začatí konania vo veci zmeny integrovaného povolenia verejnou vyhláškou pre Pezinok – skládka odpadov, prevádzkovateľ Pezinské tehelne – Paneláreň, a. s.

SIŽP v súvislosti s dnešnou tlačovou konferenciou poskytla TASR stanovisko, podľa ktorého Najvyšší súd SR rozsudkom zo dňa 14. mája 2013 zmenil rozsudok Krajského súdu v Bratislave zo dňa 4. 12. 2008 tak, že zrušil rozhodnutie Slovenskej inšpekcie životného prostredia – ústredie – útvar integrovaného povoľovania a kontroly zo dňa 18. 8. 2008 a vec vrátil inšpekcii na ďalšie konanie. Slovenská inšpekcia životného prostredia – ústredie – útvar integrovaného povoľovania a kontroly rozhodnutím zo dňa 6. 6. 2016 zrušila rozhodnutie Slovenskej inšpekcie životného prostredia, Inšpektorátu životného prostredia Bratislava zo dňa 22. 1. 2008 a vec vrátila na nové prejednanie a rozhodnutie.