Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Požiadavky nespokojných košických lekárov sú nereálne, odkázala UNLP

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Lekári v UNLP predložili vedeniu návrh memoranda, v ktorom žiadajú napr. garantované platby za nadčasy rovnako ako v Univerzitnej nemocnici v Bratislave, či doplnenie lekárov do nemocnice.


Košice 6. októbra (TASR) - Požiadavky skupiny 50 lekárov Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) v Košiciach, ktorí chcú platobné a personálne garancie, sú pre vedenie nemocnice zatiaľ nereálne. Pre TASR to uviedla hovorkyňa UNLP Ladislava Šustová.

Nespokojní lekári v UNLP predložili vedeniu návrh memoranda, v ktorom žiadajú napr. garantované platby za nadčasy rovnako ako v Univerzitnej nemocnici v Bratislave, či doplnenie lekárov do nemocnice. Ich zamestnávateľ tento návrh odmietol.

Šustová pripomenula, že od 1. októbra platí pre dotknutých pracovníkov osemhodinový pracovný čas v jednozmennej prevádzke s postupným nástupom do služby. O deň neskôr prišlo vedenie s ďalšou ponukou, na ktorú mnohí lekári pristúpili. "To znamená do ukončenia kolektívneho vyjednávania vedenie nemocnice garantuje zaplatenie bonusov za nástup do ústavnej pohotovostnej služby," dodala.

Obavy z rušenia plánovaných operácií nie sú podľa hovorkyne opodstatnené. "Obmedzenie plánovaných operácií zapríčinila zvýšená chorobnosť našich traumatológov a anestéziológov v dôsledku chrípkového obdobia. Prvoradé je totiž zabezpečenie poskytovania neodkladnej zdravotnej starostlivosti našim pacientom. Konkrétne jedna štvrtina naplánovaných operácií tento týždeň sa presúva na iný termín."

Hovorkyňa ďalej tlmočila, že kolektívne vyjednávanie je zložitá záležitosť a nie je možné ho realizovať pod nátlakom za niekoľko dní a netýka sa len lekárov, ale všetkých zdravotníckych aj nezdravotníckych profesií, ktoré zastupujú väčšinové odbory. Je podľa nej tiež dôležité, aby sa menšinové odbory dohodli s väčšinovými.

Predseda menšinovej odborovej organizácie pri UNLP Martin Paulo pre TASR uviedol, že s vedením UNLP chcú ďalej rokovať a apelovať aj na to, aby zamestnávateľ prijal nových lekárov.