Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Požiar na Babej hore hasiči stále likvidujú

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Hasenie požiaru sťažuje strmý, pre hasičskú techniku ťažko dostupný terén.

Oravská Polhora 2. septembra (TASR) – Hasiči stále zasahujú pri požiari lesného porastu na Babej hore v katastri obce Oravská Polhora v okrese Námestovo. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Žiline Miroslava Ondrichová.

Požiar, ktorý podľa nej hasičom ohlásili v pondelok 31. augusta okolo 13. hodiny, sa kvôli silnému vetru rýchlo rozširoval. "V pondelok zasahoval pri hasení požiaru aj vrtuľník letky Ministerstva obrany (MO) SR. Momentálne pri požiari zasahujú profesionálni hasiči z Námestova, Tvrdošína, zo Záchrannej brigády HaZZ v Žiline a z modulu pozemného hasenia požiarov v prírodnom prostredí STRED z Banskobystrického kraja. Pri požiari zasahujú aj dobrovoľní hasiči z Námestova a z obcí Oravská Polhora, Zubrohlava a na miesto udalosti sa majú dostaviť aj ďalší dobrovoľní hasiči," uviedla Ondrichová.

Zdôraznila, že hasenie požiaru sťažuje strmý, pre hasičskú techniku ťažko dostupný terén a v predchádzajúcich dvoch dňoch ho komplikoval aj silný vietor a horúčavy. "Poveternostné vplyvy dnes prestali hasenie požiaru sťažovať, nakoľko prišlo ochladenie a začalo aj mrholiť. Momentálne sa na požiarisku už iba dymí a hasiči dohášajú lokálne ohniská. Ak poveternostné podmienky, ako napríklad silný vietor, neskomplikujú hasenie, je predpoklad, že požiar bude dnes v popoludňajších hodinách uhasený," dodala hovorkyňa KR HaZZ v Žiline s tým, že pri požiari sa doteraz nikto nezranil a príčina jeho vzniku je v štádiu zisťovania.