Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Na vysokohorských svahoch opatrne, tvoria sa tam snehové dosky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/

Vo štvrtok vrcholí prílev teplého vzduchu do hôr. Snehová pokrývka podľa Antona Sedláka zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby pod vplyvom oteplenia sadá a stabilizuje sa.

Liptovský Hrádok 23. novembra (TASR) - Lavínová situácia je v týchto dňoch veľmi zradná. Obzvlášť nebezpečné sú strmé vysokohorské svahy a žľaby, kde je nafúkané väčšie množstvo snehu. Vytvorili sa tu menej stabilné snehové dosky a vankúše. Podľa Antona Sedláka zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) môže na takýchto miestach dôjsť k odtrhnutiu doskovej lavíny už pri malom dodatočnom zaťažení.

„Pri očakávanom oteplení sa budú vyskytovať spontánne lavíny z mokrého snehu, a to najmä na slnkom osvietených svahoch v stredných a vysokých polohách,“ vysvetlil Sedlák. Dodal, že vo Vysokých a Západných Tatrách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, v ostaných pohoriach je pravdepodobnosť zosuvov malá. „Pamätajte však, že už pri prvom stupni lavínového nebezpečenstva môžete byť ohrozený pádom lavín,“ upozornil turistov.

Vo štvrtok vrcholí prílev teplého vzduchu do hôr. Snehová pokrývka podľa Sedláka vplyvom oteplenia sadá a stabilizuje sa. Na väčšine miest je vlhká, postupne v priebehu dňa bude premáčaná. „Suchý sneh sa vyskytuje už len v najvyšších, severne orientovaných polohách Tatier,“ uzavrel.