Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Pozor, v Jelšave je zvýšený objem prachových častíc v ovzduší

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Tieto častice môžu mať akútne i chronické účinky na zdravie. K najcitlivejším skupinám populácie na tieto častice patria starí ľudia, tehotný ženy aj deti.

Jelšava 16. januára (TASR) – K zvýšeniu koncentrácií prachových častíc PM10 nad 100 mikrogramov/m3 došlo v posledných troch dňoch na automatickej meracej stanici na Jesenského ulici v Jelšave v okrese Revúca. Informoval o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý z tohto dôvodu dnes pre mesto vydal signál „Upozornenie“.

„Prachové častice PM10 sú drobné pevné častice s aerodynamickým priemerom 10 µm a menším. Tieto častice môžu mať akútne i chronické účinky na zdravie. K najcitlivejším skupinám populácie na tieto častice patria starí ľudia, osoby s ochoreniami dýchacej a srdcovo-cievnej sústavy, alergici a astmatici, ale tiež malé deti a tehotné ženy,“ priblížil Ladislav Čaracký z SHMÚ. Ako dodal, na základe aktuálnej predpovede počasia je možné očakávať prekročenie informačného prahu častíc PM10 na území mesta Jelšava i v ďalších dňoch.

Chronické účinky týchto častíc sa môžu vyskytnúť pri opakovanom a dlhodobom vystavovaní organizmu ich zvýšenej koncentrácii. Môžu sa prejavovať zápalovými ochoreniami dýchacích ciest a pľúc, zvýšením pohotovosti na alergickú reakciu, poruchami odolnosti organizmu.

Pre obmedzenie pôsobenia týchto prachových častíc odborníci odporúčajú skrátiť čas pobytu vonku, skrátiť vetranie obytných miestností, obmedziť fyzickú námahu vonku či nevykonávať aktivity, pri ktorých dochádza k úniku iných znečisťujúcich látok do ovzdušia.