Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Bude práca bratislavských mestských poslancov prehľadnejšia?

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Halász

Bratislavčania si už v septembri budú môcť pozrieť všetky dostupné informácie bratislavského zastupiteľstva na jednom portáli.

Bratislava 5. júla (TASR) – Práca bratislavských mestských poslancov bude prehľadnejšia a dostupnejšia pre širokú verejnosť. Avizuje to hlavné mesto so spustením plnej verzie internetového portálu zastupitelstvo.bratislava.sk. Bratislavčania budú mať od septembra možnosť prostredníctvom neho sledovať prácu mestských poslancov, ich účasť a hlasovanie na mestskom zastupiteľstve či spoznať aj ich stanoviská i osobné profily. Oboznámiť sa môžu aj s prijatými uzneseniami mestského zastupiteľstva.

"Občanom budú k dispozícii nielen materiály, pozvánka na rokovanie, uznesenia, ako v súčasnosti na oficiálnych stránkach mesta, ale aj schválený program mestského zastupiteľstva," informuje bratislavská samospráva. Verejnosť si tak bude môcť pozrieť princíp fungovania a spôsob prijímania rozhodnutí zastupiteľstva. Medzi výhody portálu má patriť aj previazanosť informácií či odber notifikácií o nových zasadnutiach a zverejnených materiáloch. Magistrát sa taktiež môže spoľahnúť na hromadné rozposielanie pozvánok, import z hlasovacieho systému, výstupy v podobe videa, a to v súlade s platnými štandardmi a plnením zákonných povinností.

"Takýmto spôsobom chceme ešte viac otvoriť samosprávu občanom. Bratislavčania musia mať jednoduchý prístup k informáciám, ktoré sa týkajú mestského zastupiteľstva a k jednotlivým hlasovaniam," povedal bratislavský primátor Ivo Nesrovnal, podľa ktorého sa tak môže dostať samospráva ešte viac pod kontrolu verejnosti.

Bratislavčania si už v septembri budú môcť pozrieť všetky dostupné informácie bratislavského zastupiteľstva na jednom portáli v prehľadnej štruktúrovanej podobe. V profile každého poslanca budú môcť vidieť jeho názor prostredníctvom hlasovania k jednotlivým uzneseniam, či jeho účasť na rokovaniach. "Veľkou výhodou je aj interná časť portálu, ktorú budú používať nielen poslanci, ale aj všetky poradné orgány zastupiteľstva, mestská rada, komisie mestského zastupiteľstva a Regionálne združenie starostov mestských častí Bratislavy," informuje magistrát. Výhodou tzv. digitálneho zastupiteľstva má byť taktiež úspora finančných prostriedkov, ktoré samospráva ušetrí za tlač materiálov v písomnej forme pre mestských poslancov.

Portál zastupitelstvo.bratislava.sk začal svoju pilotnú skúšobnú verziu na júnovom rokovaní mestského zastupiteľstva.