Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Regióny

Práca na salaši je drinou, mladých ľudí neláka a nemajú k nej vzťah

V Terchovej a okolí sa rozširuje chov oviec, ktorých tu bolo v minulosti všade dosť. Dnes prichádzajú ľudia na to, že ovčie mlieko a jeho produkty je veľmi zdravé. V Terchovej na Pánskych lúkach sa pasie od jari viac ako 400 oviec, o ktoré sa starajú nepretržite štyria chlapi. Bača Štefán Snežník, valach Jozef Kiška a Jano Hanuliak a Ondrej Snežník. Každý deň stávajú o 3.00 hod. a o 4.00 hod. už doja, čo trvá tri hodiny, potom ide jeden pásť a traja spracovávajú mlieko na syr a oštiepky. Teraz sa ovce doja dvakrát za deň. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

O štyristo oviec na salaši sa stará bača, dvaja valasi a honelník.

Terchová 11. augusta (TASR) – Práca na salaši je drinou, mladých ľudí neláka a nemajú k nej vzťah. Pre TASR to povedal 61-ročný Jozef Kyška, ktorý pracuje pri ovciach od 14 rokov a momentálne je valachom na salaši v Terchovej - Zlatnom.

"Drina je to, nie je mladých. Niekto sa ešte chytí, ale vidí len koruny. Bačoval som so starším bratom, ten je už na dôchodku. Aj ja som už na dôchodku, ale bača ma ešte pozval pomôcť. Najťažšie je dojenie a robiť výrobky. Musíš to vedieť, to nie je len tak. S ovcami pri pasení prejdem aj 6 – 7 kilometrov. Mladí k tomu nemajú vzťah. Deti mi povedia: Otec, to nemusíš robiť. Ale mňa to baví," povedal Kyška.

O štyristo oviec na salaši sa stará bača, dvaja valasi a honelník. "Vstávame ráno pred treťou hodinou a o pol štvrtej ideme dojiť. Traja potom robia výrobky a jeden ide pásť ovce. Príde s nimi o 15. hodine, potom sa znova začína dojiť. Keď podojíme, opäť ide jeden pásť a traja robia výrobky. Večer sa ovce vrátia z paše o pol deviatej," popísal deň na salaši 42-ročný valach Ján Hanuliak z Terchovej.



Na Pánskych lúkach sa pasie od jari viac ako 400 oviec, o ktoré sa starajú nepretržite štyria chlapi. Bača Štefan Snežník, valach Jozef Kiška, Jano Hanuliak a Ondrej Snežník . Každý deň vstávajú o 3.00 hod. a o 4.00 hod. už doja, čo trvá tri hodin. Potom ide jeden pásť a traja spracovávajú mlieko na syr a oštiepky. Teraz sa ovce doja dvakrát za deň.
Foto: TASR/Pavol Ďurčo
Denne podľa neho na salaši nadoja približne 60 litrov mlieka, na jar až do 150 litrov a vyrobia 40 až 50 kilogramov syra.

"Po dojení sa zakladá v putire, urobí sa syr a potom žinčica. Oštiepky sa robia z nestečeného syra, ktorý sa rovno tlačí do formy. Turisti chodia a majú o výrobky veľký záujem, ale stíhame robiť aj predávať. Záujem je o syr, oštiepky aj bryndzu," povedal Hanuliak.

Zaspomínal si, že kedysi boli v Terchovej na každom vrchu ovce.

"Teraz sú len tri kŕdle. Mladí to nechcú robiť a starí ubúdajú. Tento rok sme prišli na salaš 10. mája. Do posledného septembra budeme dojiť, a potom sa ešte bude pásť bez dojenia. Kým sa bude dať. Signálom na odchod je sneh a paša. Potom sa ovce zoženú na družstvo do maštalí," dodal Hanuliak.