Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

Obec Prakovce chcú zrevitalizovať oddychovú zónu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Projekt počíta napríklad s výsadbou stromov, lavičkami na sedenie, solárnou nabíjacou stanicou pre bicykle či zavlažovacím systémom.

Prakovce 7. februára (TASR) - Obec Prakovce v okrese Gelnica plánuje revitalizáciu nefunkčných medziblokových priestorov na sídlisku Breziny. Obnova oddychovej zóny má zahŕňať ekologické princípy tvorby a ochrany zelene. Celková predpokladaná hodnota zákazky predstavuje takmer 413.000 eur bez DPH. Vyplýva to z výzvy na predkladanie ponúk zverejnenej vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO).

Ako pre TASR uviedol starosta obce Róbert Weisz, priestor sa nachádza pri Klube kultúry, ktorý prechádza rekonštrukciou. V minulosti tu už bola podobná oddychová zóna. Projekt počíta napríklad s výsadbou stromov, lavičkami na sedenie, solárnou nabíjacou stanicou pre bicykle či zavlažovacím systémom. Pribudnúť tu má tiež osvetlenie. Dominantou oddychovej zóny má byť fontána. Taktiež bude riešené odvádzanie dažďovej vody zo strechy kultúrneho domu do podzemnej zbernej nádrže a vsakovacích blokov.

"Ide o skrášlenie verejného priestranstva pre krajší sídliskový život, zlepší sa kvalita životného prostredia, dôjde k zníženiu znečistenia ovzdušia, zlepší sa lokálna mikroklíma a vytvorí sa nové miesto na oddych a voľnočasové aktivity pre obyvateľov obce," uvádza sa v súťažných podkladoch. Projekt má byť financovaný prevažne z eurofondov.