Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Pravica chce v Karlovej Vsi vytvoriť širokú koalíciu

Zhodujú sa zástupcovia jednotlivých stredopravých strán, ktorí však priznávajú, že zatiaľ sa konajú iba rokovania o spoločnom postupe vo voľbách.

Bratislava 23. augusta (TASR) - Záujmom pravicových strán je vytvoriť v mestskej časti Bratislava-Karlova Ves pred komunálnymi voľbami podobne širokú koalíciu, ako sa to stalo v susednej Dúbravke. Zhodujú sa zástupcovia jednotlivých stredopravých strán, ktorí však priznávajú, že zatiaľ sa konajú iba rokovania o spoločnom postupe vo voľbách.

Pre TASR to potvrdil člen koordinačného výboru KDH Peter Lenč i hovorca Mostu-Híd Gabriel Gilányi. "V tejto súvislosti zatiaľ nemožno nič potvrdiť ani vyvrátiť," zdôraznil otvorenosť rokovaní Gilányi.

NOVA spresnila aspoň to, že jej prvoradým cieľom je vytvorenie čo najširšej stredopravej koalície, ktorá podporí silného a čestného kandidáta s kvalitným programom. Ambíciu vytvoriť širokú, no zmysluplnú koalíciu pravice v Karlovej Vsi priznal pre TASR aj šéf miestnej organizácie SDKÚ-DS Vladimír Čupka. "Myslím, že na začiatku septembra by mohlo byť jasnejšie, k akému výsledku smerujú naše rokovania," povedal Čupka.

Poslanec miestneho zastupiteľstva a jeden z najväčších kritikov súčasného vedenia mestskej časti Igor Bendík (SaS) pre TASR uviedol, že čo najširšia pravicová koalícia i v spojení s politicky nezaradenými, je šancou na rozvoj mestskej časti v budúcnosti. "Iba takýmto spojením a jedným spoločným kandidátom na starostu je možné vytvoriť relevantnú protiváhu proti súčasnému vedeniu samosprávy na čele so starostkou Ivetou Hanulíkovou, ktorí majú podľa mňa na svedomí stagnáciu mestskej časti," povedal Bendík. Poslanec verí, že ak budú mať jednotlivé strany naozajstné úsilie o dohodu a aj schopnosť "prekročiť" svoj tieň", k dohode o koalícii príde.

V bratislavskej Dúbravke sa stredopravú koalíciu podarilo vytvoriť už v polovici augusta. Jej členmi sú SDKÚ-DS, KDH, SaS, NOVA, Most-Híd a OKS. Kandidátom tejto koalície na starostu Dúbravky je súčasný podpredseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Martin Zaťovič (SDKÚ-DS). Stredopravú koalíciu sa podarilo vytvoriť aj v Starom Meste, kde voľbu Gábora Grendela za starostu podporujú NOVA, KDH, Most-Híd a SaS.