Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Pravoslávni veriaci sa dnes lúčia so zosnulým arcibiskupom Jánom

Vysokopreosvietenosť Ján - arcibiskup prešovský a Slovenska Foto: TASR/Milan Kapusta

Účasť potvrdili zástupcovia Kancelárie prezidenta SR, Národnej rady SR, Úradu vlády SR, samospráv, zástupcovia veľvyslanectiev a konzulátov i predstavení ďalších cirkví na Slovensku.

Prešov 8. augusta (TASR) – Svätou liturgiou sa dnes ráno v Katedrálnom chráme svätého kniežaťa Alexandra Nevského v Prešove začala posledná rozlúčka so zosnulým prešovským pravoslávnym arcibiskupom Jánom. Najvyšší predstaviteľ pravoslávnej cirkvi na Slovensku Jeho Vysokopreosvietenosť Ján – arcibiskup prešovský a Slovenska zomrel vo štvrtok (2. 8.) vo veku 75 rokov.

Na pohrebnom obrade sa zúčastnili podpredseda Národnej Rady SR Ján Figeľ, vedúci Kancelárie prezidenta SR Milan Čič a predstavitelia štátnej správy, veľvyslanectiev a samosprávy. Okrem nich sa na obradoch zúčastňujú predstavení Pravoslávnej cirkvi a ďalších cirkví na Slovensku.

Najvyšší predstaviteľ pravoslávnej cirkvi na Slovensku Jeho Vysokopreosvietenosť Ján – arcibiskup prešovský a Slovenska zomrel 2. augusta 2012 vo veku 75 rokov.
Foto: TASR/Milan Kapusta
V službách cirkvi 20 rokov
Pohrebné obrady celebroval Tichon - biskup komárňanský spolu s pražským arcibiskupom Kryštofom - metropolitom Českých krajín a Slovenska a ďalšími kňazmi. "Vladyka Ján pôsobil v službách cirkvi 20 rokov ako kňaz a 29 rokov ako biskup. Bol to jednoduchý, prostý a otvorený človek, ktorý nemal problém s kýmkoľvek sa porozprávať," povedal riaditeľ Úradu Prešovskej pravoslávnej eparchie Alexander Cap.

Nekonfliktný človek
Jeden z pravoslávnych duchovných Ján Choma dnes pre médiá povedal, že s nebohým arcibiskupom sa spoznal počas štúdií v Prešove, potom s ním spolupracoval desiatky rokov a boli si blízky až do posledných dní jeho života. "Bol to jeden dobrý duchovný, dobrý arcibiskup, bol spoločenský a nekonfliktný človek. Poznali sme sa dlhé roky, dobre sme spolu vychádzali," povedal o zosnulom vladykovi jeho spolupracovník.

Vysplpreosvietenosť Ján - arcibiskup prešovský a Slovenska
Foto: TASR/Milan Kapusta
Kládol dôraz na podporu mladých
So zosnulým arcibiskupom sa do Prešova prišli rozlúčiť aj veriaci z obce Šamudovce, ktorí si ho pamätajú ako duchovného pastiera. "My si na neho veľmi dobre spomíname, on u nás slúžil asi 20 rokov, takže bol nám ako náš otec, mali sme ho veľmi radi, preto sme sa prišli s ním rozlúčiť," povedala pre TASR Zuzana Jurková. Niekdajší tajomník Metropolitnej rady v Prešove Bohumil Vopršálek o arcibiskupovi povedal, že mal veľmi rád mládež. "Podporoval všetky aktivity, ktoré sme vykonávali, letné detské tábory, zájazdy. Založil učilište, materskú školu, spevácky zbor Rozkvet," doplnil Vopršálek.

Vysokopreosvietenosť Ján - arcibiskup prešovský a Slovenska
Foto: TASR/Milan Kapusta
Pochádzal z Trebišova
Vladyka Ján, občianskym menom Ján Holonič, sa narodil 29. januára 1937 v obci Kravany, okres Trebišov. V roku 1958 ukončil Pravoslávnu bohosloveckú fakultu v Prešove, v tom istom roku bol vysvätený na diakona a neskôr na kňaza. Počas svojej kňazskej služby pôsobil vo farnostiach Rakovec nad Ondavou, neskôr Šamudovce. V máji 1983 bol zvolený za michalovského biskupa, kde pôsobil 23 rokov. Pod jeho vedením bolo v Michalovciach zriadené cirkevné Stredné odborné učilište svätých Cyrila a Metoda a v roku 2005 Materská škola sv. Rastislava.

Nástupca metropolitu Českých krajín a Slovenska Nikolaja
Po zosnutí arcibiskupa prešovského, metropolitu Českých krajín a Slovenska, Nikolaja bola Jánovi Holoničovi začiatkom februára 2006 udelená hodnosť arcibiskupa. O mesiac neskôr ho Eparchiálne zhromaždenie Prešovskej pravoslávnej eparchie v Prešove zvolilo za arcibiskupa prešovského a Slovenska.

Arcibiskupovi Jánovi počas života udelili niekoľko domácich i zahraničných ocenení. Aktívne sa zúčastňoval na ekumenickom dialógu a usiloval sa upevňovať medzikonfesionálne vzťahy.
Tu bude player