Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Pre adventné obdobie sú typické rorátne sväté omše

Rorátna svätá omša, ktorá sa slávi pred svitaním počas adventu do 16. decembra. Naznačuje sa ňou položenie ľudstva, ktoré kráčalo v tme, kým mu narodenie Ježiša Krista neprinieslo svetlo. Foto: TASR - František Iván

Rorátne sväté omše majú svoju historickú tradíciu. Slávia sa ku cti Božej Matky väčšinou v skorých ranných hodinách pred svitaním.


Košice 13. decembra (TASR) - V rímskokatolíckom Kostole Svätej rodiny na sídlisku Dargovských hrdinov v Košiciach slúžia v týchto dňoch takzvané rorátne sväté omše. Sú typické pre adventné obdobie.

"Rorátne sväté omše sú vlastne skoré ranné omše. My ich máme o 6.00 h. Je to také symbolické, pripravujeme sa na narodenie Ježiša Krista, ktorý je svetlom a každý jeden človek, ktorý prichádza prináša si v lampášiku svetlo sviece, ktoré má pred sebou počas celej svätej omše. Tá je celá vo tme, len pri svetle sviečok," uviedol pre TASR kaplán farnosti Svätej rodiny v Košiciach Peter Vojtko.

Snažia sa takto podľa jeho slov vzývať Svetlo, ktorým je Ježiš Kristus a pripravovať sa na jeho narodenie. "To je vlastne celý zmysel, aby tma neprežiarila ľudský život, ale aby to Svetlo vstúpilo a osvietilo," doplnil Vojtko.

Rorátne sväté omše majú svoju historickú tradíciu. Slávia sa ku cti Božej Matky väčšinou v skorých ranných hodinách pred svitaním. Býva zvykom sláviť ich v kostoloch pri sviečkach s patričnými spevmi a na záver recitovať či spievať modlitbu Anjel Pána. Roráty pripomínali, že pred narodením Krista ľudstvo "kráčalo v tmách". Názov roráty pochádza z najznámejšej latinskej adventnej piesne zo 16. storočia z Francúzska "Rorate coeli de super..." - "Rosu dajte nebesia zhora...".

Samotné slovo advent pochádza z latinského "adventus", čo znamená príchod. Adventná predvianočná príprava sa spomína v Ríme už za pápeža Leva I. Veľkého, ktorý pôsobil v rokoch 440-461. Iný záznam o advente pochádza z Francúzska, kde koncil v meste Macon v roku 582 nariadil, aby sa príprava na slávenie vianočných sviatkov začala od prvej nedele po sviatku sv. Martina. Adventné obdobie v tejto forme zahŕňalo šesť nedieľ a malo pôstno-kajúcny charakter. Neskôr pápež Gregor I. Veľký (590-604) skrátil adventné obdobie na štyri nedele symbolizujúce 4000 rokov čakania na Mesiáša.