Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Pre bežkárov je v Piešťanoch pripravená prvá Svrbická snežná stopa

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Bežkárov u nás pribúda. Zásluhu na tom má nielen zvyšujúci sa záujem ľudí o zdravý spôsob života, ale aj úspechy slovenských športovcov na vrcholných podujatiach, ktorí šport takto propagujú.

Piešťany 26. januára (TASR) – Do kalendára turisticko-lyžiarskych podujatí na Slovensku sa v tomto roku zapíše 1. ročník Svrbickej snežnej stopy. Uskutoční sa v sobotu 28. januára v pohorí Považského Inovca. V regióne Trnavského kraja, chudobného podmienkami na akcie tohto druhu, je iniciatíva Camping Caravaning Clubu (CCC) Mestskej telovýchovnej jednoty (MTJ) Piešťany medzi vyznávačmi tohto druhu zimného športu vítaná, nakoľko nemusia cestovať za podobnými podujatiami do vzdialenejších oblastí.

"Bežkárov u nás pribúda," povedal pre TASR športový riaditeľ podujatia Ladislav Beleščák. Zásluhu na tom podľa neho má nielen zvyšujúci sa záujem ľudí o zdravý spôsob života, ale aj úspechy slovenských športovcov na vrcholných podujatiach, ktorí šport takto propagujú. Ako uviedol, bežeckému lyžovaniu, ako rekreačnej aktivite, sa môžu venovať naozaj všetci, od detí až po seniorov, a to bez veľkých nákladov na výstroj a vysokých výdavkov na lyžiarske vleky.

Organizátori veria, že sa nestretnú s nepriazňou prírody a bude dostatok snehu a dobré počasie. "Máme zistené, že v uplynulých deviatich rokoch, okrem vlaňajška, v posledný týždeň januára snehová prikrývka vždy bola," povedal Beleščák. No v rezerve majú aj náhradný termín 4. februára.



Desať kilometrov dlhá Svrbická snežná stopa bude mať štart v rozmedzí medzi 9.30 a 11.30 h. "Vyznačená trasa so štartom a cieľom pri telekomunikačnom vykrývači nad obcou vedie poľnými a lesnými cestami s viacerými vyhliadkami, najmä v najvyššom bode trate Svrbickej plešiny. Odtiaľ je za dobrého počasia nádherná panoramatická vyhliadka na nitriansky Zobor, na hrebene Tríbeča a Vtáčnika, na Topoľčiansku kotlinu a na majestátnu dominantu Marhát s rozhľadňou, pod ktorým sa vyníma kostolík sv. Juraja," informoval Beleščák. Trasa je vhodná pre začiatočníkov, pravidelných účastníkov bežkárskych podujatí, rekreačných i výkonných bežcov.

Na štart sa účastníci môžu dostať okrem vlastnej dopravy aj mimoriadnym autobusom z Piešťan s odchodom o 10.00 h zo železničnej stanice. "Po absolvovaní trasy sa budú môcť v svrbickom kultúrnom dome pri teplom čaji a omastenom chlebe s cibuľou podeliť o zážitky a odniesť si na pamiatku pamätný list s priliehavou kresbičkou Viliama Taubera," dodal športový riaditeľ akcie. Spolu s ostatnými spolupracovníkmi z CCC MTJ verí, že Svrbická snežná stopa zaujme. Lebo v nasledujúcich rokoch majú ambíciu z nej urobiť celoslovenské podujatie.