Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Regióny

Pre pokles počtu obyvateľov v Brezne končí druhý viceprimátor

Na snímke mestská veža na námestí v Brezne. Foto: TASR

Mesto Brezno malo najviac obyvateľov v roku 1997, keď tam žilo 23.007 ľudí.

Brezno 7. októbra (TASR) – Pre zníženie počtu obyvateľov bude mať mesto Brezno iba jedného zástupcu primátora, ktorým zostáva mestský a krajský poslanec Miroslav Fašang. Vo funkcii druhého viceprimátora skončil v októbri Andrej Barančok. Informoval o tom na sociálnej sieti brezniansky primátor Tomáš Abel.

"Po znížení počtu obyvateľov pod 20.000 som musel odvolať Andreja Barančoka. Ďakujem mu za príkladnú spoluprácu a prácu pre mesto a obyvateľov. V našom úzkom tíme zostáva naďalej, keďže vedie kanceláriu primátora a celú agendu týkajúcu sa informovania obyvateľov," konštatoval Abel.

Mesto Brezno malo najviac obyvateľov v roku 1997, keď tam žilo 23.007 ľudí. Odvtedy v mnohých malých i veľkých krajských mestách ich počet klesá.

"V súčasnosti nám podľa evidencie obyvateľov chýba 40 ľudí a mesto tým pádom môže mať len jedného viceprimátora. Tento trend má aj za následok zníženie výšky podielových daní," vysvetlil primátor. Vyzval ľudí, ktorí v Brezne žijú a z rôznych dôvodov si neprihlásili trvalý pobyt, aby tak urobili a pomohli mestu ďalej sa významne rozvíjať vo všetkých jeho oblastiach.

"Keď som na tento post v januári nastupoval, uvedomoval som si, že táto pozícia je len na určité časové obdobie. Nebudem klamať, nečakal som, že bude až tak krátka a bude trvať len deväť mesiacov. Primátor nemal na výber, musel ma odvolať," reagoval na sociálnej sieti Barančok, ktorý naďalej bude pre mesto pracovať ako poslanec a kancelár.

Mesto dlhodobo podniká kroky k zvráteniu trendu poklesu obyvateľov a okrem rekonštrukcie základných a materských škôl, budovania detských ihrísk a športovísk je aktívne aj v bytovej politike. V roku 2019 sa po rokoch podarilo postaviť bytovku, pozostávajúcu z 24 bytových jednotiek a v súčasnosti napreduje výstavba nájomného domu na Ulici MPČĽ na sídlisku Mazorníkovo. Nové bývanie poskytne takmer stovke nájomníkov.