Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Pre rekonštrukciu pri košickom Amfiteátri nebudú premávať električky

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

V súvislosti s rekonštrukciou meniarne sa budú v sobotu (17.6.) a nedeľu (18.6.) robiť na električkovej trati prípravné práce.

Košice 16. júna (TASR) - Z dôvodu nevyhnutnej rekonštrukcie meniarne pri Amfiteátri v Košiciach, ktorá napája elektrinou električkovú trať od Ulice Československej armády až po trhovisko na Luniku II, bude od pondelka (19.6.) odstavená električková doprava v úseku od Amfiteátra po kino Družba.

Rekonštrukcia je podľa Miroslava Sambora z košického magistrátu súčasťou druhej etapy modernizácie košických električkových tratí (MET). DPMK zabezpečí náhradnú prepravu cestujúcich autobusmi, práce na meniarni však nijako neovplyvnia premávku motorových vozidiel.

Podľa zhotoviteľa, spoločnosti Eurovia SK, by mal byť dodržaný termín sprejazdnenia ulice Boženy Němcovej.

"Tak ako sme už deklarovali, celú cestu chceme aj skultúrniť, napríklad novými obrubníkmi, ale to nám nebráni v tom, aby sme dodržali daný termín," uviedol riaditeľ košického závodu Eurovia SK Štefan Bálint.

"Máme harmonogram prác, ideme podľa neho, takže naozaj v tom nevidíme žiadny problém. Na križovatke pod mostom VSS, kde platí termín ukončenia prác koncom júla, sú už koľajnice, dnes tam betónujeme posledné úseky, všetko by sme chceli mať zabetónované tento víkend, osadzujeme električkové výhybky," doplnil.

Podľa zhotoviteľa naďalej platí, že s uzáverami ďalších úsekov električkovej trate a s tým súvisiacimi obmedzeniami pre motoristov začnú až po sprejazdnení ulice Boženy Němcovej a dokončení križovatky VSS.

"Pre mňa osobne je veľmi rozhodujúce, že ulica Boženy Němcovej bude obojsmerne odovzdaná do užívania motoristom koncom júna. Osobná doprava, ktorá zažíva v tomto období ťažké chvíle, sa tým zlepší, som rád, že autá tadiaľ už onedlho budú môcť opäť jazdiť," skonštatoval po kontrolnom dni námestník primátora mesta Martin Petruško.

S postupom prác je spokojný rovnako i v prípade križovatky pod mostom VSS. "Most VSS je gordický uzol aj pre osobnú dopravu. V rámci modernizácie križovatky sa rozširujú odbočovacie jazdné pruhy. Verím, že i vďaka tomu sa budú po ukončení modernizácie križovatky minimalizovať rôzne vypäté situácie, ktoré tam vznikali v doprave pred začatím stavby MET," dodal Petruško.

V súvislosti s rekonštrukciou meniarne sa budú v sobotu (17.6.) a nedeľu (18.6.) robiť na električkovej trati prípravné práce. Z toho dôvodu dôjde podľa Dopravného podniku mesta Košice k prevádzkovým zmenám v trasách liniek MHD č. 6, 9, R7 a X2. Cestovné poriadky liniek sa nemenia, podľa DPMK však môže dochádzať k omeškaniu spojov do piatich minút. Bližšie informácie nájdu cestujúci na webstránke podniku www.dpmk.sk.