Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Na Slovensku úraduje VETRISKO, padajú stromy i strechy

Na snímke odtrhnutá strecha na aute na Podunajskej ulici v Bratislave 30. septembra 2019. Foto: TASR – Jaroslav Novák

Podľa informácií z Operačného strediska HaZZ došlo k pádu striech na Budovateľskej a Karadžičovej ulici.

Bratislava 30. septembra (TASR) - Silný vietor v hlavnom meste v pondelok zatiaľ spôsobil pád desiatich stromov. Pre TASR to povedala pracovníčka Operačného strediska Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Bratislave.

"Na Podunajskej ulici je odtrhnutá strecha," doplnila. Podľa informácií z Operačného strediska HaZZ došlo k pádu striech aj na Budovateľskej a Karadžičovej ulici.





Na snímke spadnutý strom na Podunajskej ulici v Bratislave 30. septembra 2019.
Foto: TASR – Jaroslav Novák


Strom na dvore škôlky v Detve spadol krátko po odchode detí



Silný vietor v pondelok spôsobil pád stromu aj v areáli materskej školy na Námestí SNP v Detve. Deti sa pritom na mieste hrali iba štvrťhodinu predtým. Informuje o tom internetová stránka mesta.

Poškodená je aj detvianska poliklinika. "O časť prestrešenia prišiel vstup do polikliniky. Polykarbonátové dosky, ktoré najprv pristáli na streche polikliniky a následne zleteli do dvora, našťastie, nikoho nezranili a nepoškodili ani žiadne zo zaparkovaných áut," uvádza webová stránka samosprávy.

Vietor dosiahol 140 km za hodinu


Najsilnejší vietor bol nameraný na Chopku, kde náraz vetra dosiahol 140,5 km/h. Informuje o tom portál imeteo. Druhou najveternejšou lokalitou je Lomnický štít, kde poryv vetra dosiahol 129,7 km/h.

Spomedzi nižších polôh boli v Nitre, v Bratislave, v Hurbanove aj v Poprade nameraná nárazy o sile 86,5 km/h.

Vietor komplikuje situáciu v MHD, konár prerazil čelné sklo autobusu


Silný vietor v Bratislave komplikuje situáciu aj v MHD. Pre popadané stromy sú niektoré úseky neprejazdné alebo je cez ne obmedzený prejazd. Jedna z najvážnejších situácií sa stala na linke 29, kde konár stromu prerazil čelné sklo autobusu. Zaobišlo sa to bez zranení.

Na snímke spadnutý strom a v pozadí odtrhnutá strecha na Podunajskej ulici v Bratislave 30. septembra 2019.
Foto: TASR – Jaroslav Novák


Dopravný podnik Bratislava na sociálnej sieti upozorňuje na neprejazdnosť Devínskej cesty pre spadnutý strom. Linku 29 budeme dopravca zrejme presmerovávať cez Dúbravku. Spadnutý strom blokuje aj vjazd do petržalského Ovsišťa. Linka 98 preto Ovsište neobsluhuje. Zo zastávky Ekonomická univerzita pokračuje rovno po Dolnozemskej ceste.

Na snímke spadnutý strom na Podunajskej ulici v Bratislave 30. septembra 2019.
Foto: TASR – Jaroslav Novák


Silný vietor spôsobil komplikácie aj na Račianskej, kde bola na istý čas pozastavená doprava električiek. Jednej z električiek sa totiž do zberača zamotala igelitová taška. Pre spadnutý kábel nepremávali autobusy 31 a 94 cez Blumentál a na Štefánikovej spadol strom na trolejové vedenie. V týchto úsekoch už však bola MHD obnovená.

Vlaková doprava je na niektorých miestach Slovenska prerušená


Vlaková doprava je na niektorých miestach Slovenska prerušená alebo má meškania. Dôvodom je silný vietor, ktorý komplikuje situáciu nielen na cestách, ale aj na železničných tratiach. TASR to potvrdil hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Tomáš Kováč.

Vlaková doprava bola dopoludnia prerušená v úseku Kúty – Kúty, štátna hranica z dôvodu spadnutého stromu na trati. Trať bola sprejazdnená po 14.00 h. "Od 12.45 h bola prerušená vlaková doprava v úseku Šurany - Bánov. Od 13.36 h to bola trasa Žarnovica – Nová Baňa, doprava tu zatiaľ nie je sprejazdnená," poznamenal Kováč. Ako ďalej priblížil, vlaky nepremávali ani na úseku Tvrdošovce – Trnovec nad Váhom a Štúrovo – Štúrovo, štátna hranica.

V úseku Vlkanová – Radvaň narazil rušeň osobného vlaku do visiaceho konára, pričom došlo k rozbitiu čelného skla. "V úseku Kúty – Bratislava - Lamač a Banská Bystrica – Šurany sa jazdí maximálne 50 kilometrov za hodinu z dôvodu kmitajúceho trolejového vedenia," dodal Kováč.

Silný nárazový vietor spôsobil nemalé škody najmä v Podunajských Biskupiciach



Silný nárazový vietor v Bratislave spôsobil nemalé škody najmä v Podunajských Biskupiciach. Popadané stromy, konáre či strhnuté strechy však hlásia aj z iných častí hlavného mesta. Mestské časti upozorňujú obyvateľov na to, aby sa nezdržiavali pod stromami či bytovkami. Zároveň vyzvali vedenie základných a materských škôl, aby deti nechodili na vychádzky do miest, kde je zvýšené riziko pádu stromov či konárov.

Starosta Podunajských Biskupíc Zoltán Pék na sociálnej sieti informoval o tom, že silný vietor v ich mestskej časti spôsobuje nemalé škody. "Upozorňujeme obyvateľov, aby sa podľa možností nezdržiavali pod stromami a bytovkami. Naša mestská časť operatívne poskytuje súčinnosť všetkým záchranárskym zložkám, ktoré momentálne zasahujú na rôznych miestach v Podunajských Biskupiciach," napísal. Polícia odkláňa dopravu z Podunajskej ulice, kde z bytového domu odfúklo plechovú strechu. Hasiči tiež v blízkosti odstraňujú polámané vŕby. "Za pomoci miestneho dobrovoľného hasičského zboru odstraňujú hasiči následky silného vetra aj na Estónskej ulici a pri areáli Tryskáč. Verím, že dnešný deň prinesie čo najmenšie škody na majetku a žiadne na zdraví našich obyvateľov," uviedol.

Staré Mesto požiadalo vedenia základných a materských škôl v mestskej časti, aby v pondelok nesmerovali vychádzky do parkov, lesoparkov či alejí. "Skrátka do oblastí, kde je zvýšené riziko padnutia stromov či konárov," napísala samospráva na sociálnej sieti. Rovnako tak spravila aj mestská časť Vrakuňa. "Miestny úrad je súčinný so všetkými zložkami v prípade pomoci pri odstraňovaní prípadných škôd. V utorok (1. 10.) všetky popadané stromy a konáre odstránia pracovníci z VPS," napísal na sociálnej sieti starosta Vrakune Martin Kuruc.

Silný vietor skomplikoval v Bratislave aj premávku MHD. Pre popadané stromy boli niektoré úseky neprejazdné alebo bol cez ne obmedzený prejazd. Jedna z najvážnejších situácií sa stala na linke 29, kde konár stromu prerazil čelné sklo autobusu. Zaobišlo sa to bez zranení. Pre spadnutý strom bola neprejazdná Devínska cesta a blokovaný bol aj vjazd do petržalského Ovsišťa. Silný vietor spôsobil komplikácie aj na Račianskej, kde bola na istý čas pozastavená doprava električiek. Jednej z električiek sa totiž do zberača zamotala igelitová taška. Pre spadnutý kábel nepremávali autobusy 31 a 94 cez Blumentál a na Štefánikovej spadol strom na trolejové vedenie.

Zámocký park v Pezinku je uzavretý, spadol tam 25-metrový strom


Zámocký park v Pezinku uzavreli. V pondelok v dopoludňajších hodinách tam totiž pre silný vietor spadol zhruba 25 metrov dlhý strom. Informuje o tom mesto Pezinok na svojom webe.

"Z bezpečnostných dôvodov je park uzavretý až do odvolania. O jeho opätovnom sprístupnení verejnosti budeme informovať na stránkach mesta," priblížila samospráva.

Silný vietor si vyžiadal už 171 zásahov hasičov


Silný nárazový vietor, ktorý zasiahol územie Slovenska, si vyžiadal počas pondelka nárast výjazdov hasičov k udalostiam technického charakteru. Od desiatej hodiny vykonali v súvislosti s nepriaznivou poveternostnou situáciou už 171 výjazdov, pričom pri desiatkach z nich stále zasahujú. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Zuzana Farkasová.

Príslušníci HaZZ a dobrovoľní hasiči pomáhajú pri odstraňovaní popadaných stromov z cestných komunikácií a zaparkovaných vozidiel, v niekoľkých prípadoch odstraňujú strhnuté strechy.

"Najvážnejšia situácia je v Nitrianskom a Trnavskom kraji, kde hasiči zasahovali už 40-krát v oboch prípadoch. V Bratislavskom kraji boli hasiči v súvislosti s vetrom vyslaní k 34 prípadom, z toho až 32-krát zasahovali priamo v Bratislave," poznamenala Farkasová. V Banskobystrickom kraji pomáhali hasiči pri 32 technických udalostiach, v Žilinskom kraji boli vyslaní na 13 miest.

Situácia v Košickom a Prešovskom kraji je pokojnejšia, hasiči tam zasahovali len dvakrát v oboch prípadoch. Podľa Farkasovej sa predpokladá, že výjazdy k podobným udalostiam budú ešte pribúdať. 



Hasiči zasahovali za posledných osem hodín najviac v Nitrianskom kraji


Za posledných osem hodín zaznamenali hasiči na celom Slovensku viac ako 200 výjazdov z dôvodu poveternostnej situácie. Najviac zasahovali v Nitrianskom kraji, a to 52-krát. TASR o tom informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

V Nitrianskom kraji hasiči pomáhali najmä v okresoch Nové Zámky, Nitra a Komárno. "V Trnavskom kraji boli vyslaní k 47 prípadom, a to najčastejšie do okresov Dunajská Streda a Galanta. V súvislosti so silným vetrom zasahovali tiež 37-krát v Banskobystrickom kraji, 35-krát v Bratislavskom kraji, 14-krát v Žilinskom kraji," povedala Farkasová. Ako ďalej priblížila, hasiči zasahovali aj osemkrát v Trenčianskom i Košickom kraji a v štyroch prípadoch v Prešovskom kraji.

Doposiaľ bolo k udalostiam vyslaných takmer 250 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru, ktorí aj v týchto chvíľach zasahujú na mnohých miestach. 

Bratislavské mestské lesy neodporúčajú pre silný vietor návštevu lesoparku



Mestské lesy v Bratislave neodporúčajú pre aktuálne silný vietor návštevu lesoparku. Platí totiž zvýšené riziko. Upozorňujú na to na sociálnej sieti.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na pondelok výstrahu prvého a druhého stupňa pred silný vetrom.

Druhý stupeň výstrahy platí pre Bratislavský, Nitriansky, Trnavský a druhý stupeň výstrahy pred silným vetrom na horách pre Prešovský a Žilinský kraj. Meteorológovia v týchto krajoch očakávajú výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 70 až 85 kilometrov za hodinu. Na horách sa očakáva rýchlosť vetra v nárazoch krátkodobo 136 až 160 kilometrov za hodinu.

Výstrahy pred vetrom platia pre celé územie Slovenska až do večera


Výstrahy pred silným vetrom platia v pondelok pre celé územie Slovenska až do večerných hodín. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojej webovej stránke.

Meteorológovia vydali výstrahu prvého stupňa. Platí pre celé územie Slovenska do 19.00 h. Rýchlosť vetra môže ojedinele dosiahnuť 18 až 23 metrov za sekundu. "Táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity," upozornili na to meteorológovia. Môže tiež spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Výstrahy platia aj na horách. V okresoch Tvrdošín, Liptovský Mikuláš a Poprad môže v nadmorskej výške nad 1500 metrov dosiahnuť rýchlosť vetra v nárazoch 38 až 44 metrov za sekundu a v priemere 25 až 28 metrov za sekundu. "Predpokladaná rýchlosť vetra je v danom ročnom období a danej oblasti nadpriemerná a predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo," komentujú odborníci. Výstraha druhého stupňa v týchto lokalitách platí do 21.00 h.

Prvostupňová výstraha platí pre horské oblasti Slovenska až do pondelkovej polnoci. Meteorológovia očakávajú v nárazoch vietor s rýchlosťou 30 až 37 metrov za sekundu.

Počasie na Slovensku v súčasnosti ovplyvňuje hlboká tlaková níž, zvyšujú sa tak rozdiely v tlaku vzduchu, v dôsledku čoho sa zosilňuje aj vietor. Meteorológovia očakávajú, že vietor začne slabnúť večer a na horách až v noci.

Nárazy vetra dosahujú ojedinele do 90 kilometrov za hodinu



Nárazy vetra miestami dosahujú 50 až 70 kilometrov za hodinu, ojedinele až do 90 kilometrov za hodinu. Silný vietor bude na Slovensku fúkať ešte niekoľko hodín, potvrdil to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na profile na sociálnej sieti.

Na snímke detail zlomeného stromu po silnom vetre v miestnej časti bratislavskej Petržalky - Ovsište 30. septembra 2019.
Foto: TASR Miroslav Košírer


"Po prechode studeného frontu sa na Slovensku rozfúkal veľmi silný juhozápadný až západný vietor. Ojedinele sme zaznamenali dokonca búrlivý vietor, teda priemerná rýchlosť bola vyššia ako 61 kilometrov za hodinu, konkrétne na letisku v Bratislave, Nitre a na Sliači," poznamenali meteorológovia. Prudký vietor (priemerná rýchlosť 50 až 61 kilometrov za hodinu) zaznamenal SHMÚ aj inde, napríklad v Piešťanoch, Dolnom Hričove, Poprade, Liesku či Telgárte.

Mesto eviduje viacero popadaných stromov, v teréne je 14 piliarov


Mesto Bratislava eviduje viacero popadaných stromov a v teréne má 14 piliarov, ktorí odstraňujú následky nárazového vetra. Pre TASR to uviedol hovorca samosprávy Peter Bubla. Bratislavčania môžu podnety či škody nahlasovať magistrátu aj prostredníctvom infolinky.

"Úzko spolupracujeme aj s hasičskými jednotkami. Zároveň by sme radi informovali verejnosť, že mestská organizácia Marianum z bezpečnostných dôvodov rozhodla o uzatvorení cintorínov do odvolania," podotkol Bubla.

Magistrát eviduje popadané stromy na Štefánikovej ulici, Devínskej ceste, pri Ovsišti, pri Nábreží armádneho generála L. Svobodu, na Gagarinovej, na Ríbezlovej ulici a na Popradskej ulici.

Verejnosť môže svoje podnety a škody nahlasovať priamo na infolinku telefonicky na číslo +421 259 356 111, alebo mailom na infolinka@bratislava.sk.

Rezort vnútra: Pri silnom vetre neparkujte pod stromami, zabezpečte okná a dvere



Pri silnom vetre sa neodporúča parkovať pod stromami a pri chatrných budovách. Mali by sa tiež zatvoriť a zabezpečiť dvere. Vyplýva to z odporúčaní sekcie krízového riadenia Ministerstva vnútra (MV) SR pre občanov.

Rezort radí občanom, aby sa nezdržiavali pri nestabilných prekážkach a na voľných priestranstvách. "S ľahkými vozidlami a nenaloženými nákladnými automobilmi v rámci možností nejazdite po otvorených veterných plochách," odporúča. Z dvorov a balkónov by sa mali odložiť voľne položené predmety. Pripomína tiež nutnosť zabezpečiť domáce zvieratá.

Bratislavské mestské cintoríny sú v dôsledku nebezpečného vetra zatvorené


Bratislavské cintoríny i urnový háj v bratislavskom krematóriu sú z dôvodu nebezpečného silného vetra do odvolania uzavreté. TASR o tom informoval Radoslav Vavruš, riaditeľ organizácie Marianum, ktoré má v správe bratislavské mestské cintoríny.

Na nebezpečenstvo silného vetra a pádu stromov v jeho dôsledku upozornili aj Mestské lesy v Bratislave, neodporúčajú návštevu lesoparku.

Hasiči v Bratislave zasahovali v pondelok v súvislosti so silným vetrom zatiaľ do 14.00 h pri 20 udalostiach. TASR o tom informovalo Krajské riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Bratislave.

Dôvodom zásahu boli najmä popadané stromy, ale aj odtrhnutá strecha na garáži.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre Bratislavský kraj i hlavné mesto výstrahu 1. stupňa pred silným vetrom, ktorá platí do 19.00 h.



Polícia upozorňuje v Trnavskom kraji na silný vietor


V súvislosti s prudkým vetrom v niektorých častiach Trnavského kraja vyzýva polícia motoristov, aby zvýšili opatrnosť. TASR informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave Martina Kredatusová.

Polícia upozorňuje vodičov, aby prispôsobili rýchlosť jazdy aktuálnym poveternostným podmienkam. "V okrese Dunajská Streda sme už zaznamenali spadnutý strom cez cestu, spadnutý strom na auto a prevrátenú vlečku. Obzvlášť pozor treba dávať s prázdnymi zaplachtovanými návesmi," uviedla krajská policajná hovorkyňa.

Na rozdiel od Bratislavy a Pezinka, Senec a Malacky veľké škody nehlásia


Zatiaľ čo v Pezinku musel byť v dôsledku pádu stromu spôsobeného silným vetrom zatvorený Zámocký park, v ďalších okresných mestách Bratislavského kraja - Malackách a Senci, vážnejšie škody nezaznamenali.

"Obyvateľov sme však prostredníctvom mestských médií upozornili na nebezpečenstvo, ktoré hrozí pri silnom nárazovom vetre," informovala o tom hovorkyňa Malaciek Ľubica Pilzová.

"Oficiálne neboli nahlásené žiadne škody, je tu však naozaj silný vietor," informovali o tom TASR zástupcovia seneckej mestskej polície (MsP).

V Bratislave hasiči zasahovali v pondelok v súvislosti so silným vetrom do 14.00 h pri 20 udalostiach. TASR o tom informovalo Krajské riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Bratislave. Dôvodom zásahu boli najmä popadané stromy, ale aj odtrhnutá strecha na garáži.

V hlavnom meste preventívne zatvorili mestské cintoríny, Mestské lesy Bratislava neodporúčajú návštevu lesoparku.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre Bratislavský kraj i hlavné mesto výstrahu prvého stupňa pred silným vetrom, ktorá platí do 19.00 h.

Elektrikári na strednom Slovensku odstránili viacero porúch, pribudli ale ďalšie


Po silnom vetre, ktorý v pondelok postihol viaceré oblasti stredného Slovenska, nemalo večer o 18.00 h elektrinu ešte asi 6000 odberných miest. Mimo prevádzky je stále 70 trafostaníc. TASR o tom informoval hovorca Stredoslovenskej distribučnej (SSD) Miroslav Gejdoš.

"Našim elektrikárom sa v priebehu posledných hodín podarilo odstrániť niekoľko porúch, ale vietor zatiaľ neutíchol a pribudli ďalšie," priblížil Gejdoš. Väčšinu porúch spôsobili stromy a polámané konáre na elektrickom vedení.

"Pracovníci SSD sú stále v teréne a snažia sa odstrániť čo najviac porúch ešte predtým, ako príde noc. Situáciu však na mnohých miestach komplikuje neutíchajúci vietor, padajúce stromy a mokrý, šmykľavý terén. Teraz je nemožné odhadnúť, ako dlho bude trvať odstraňovanie jednotlivých porúch, ale skupinky našich terénnych pracovníkov spolu s externými piliarmi robia všetko, čo je v ich silách. Rovnako aj dispečeri zo žilinskej centrály hľadajú najlepšie riešenie, ako predzásobiť čo najviac odberateľov z funkčných vedení," uviedol k situácii hovorca SSD.

Najviac trafostaníc mimo prevádzky je momentálne v Osrblí (13) a Klenovci (11).