Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Pre štrajk učiteľov môže prísť k obmedzeniu bratislavskej MHD

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Demonštrácia súvisí so štartom ostrého učiteľského štrajku, vyhlásenom Iniciatívou slovenských učiteľov.

Bratislava 24. januára (TASR) – V čase demonštrácie učiteľov, ktorá sa začína v pondelok o 11.00 h na námestí SNP v Bratislave, môže prísť k obmedzeniam v premávke bratislavskej MHD. Upozorňuje na to Dopravný podnik Bratislava (DPB) na svojom webe.

"Aktuálnu situáciu budeme riešiť aj v spolupráci s Krajským dopravným inšpektorátom Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Bratislave," uviedla hovorkyňa DPB Adriana Volfová aj v súvislosti s predbežnými informáciami, že približne o 11.40 h sa účastníci zhromaždenia vydajú na pochod z Námestia SNP cez Hurbanovo nám., Suché mýto, Palisády na Zámockú ul. k Bratislavskému hradu. "O aktuálnom stave bude DPB informovať na webovej stránke, taktiež budú v teréne dispečeri DPB, ktorí budú o prípadných zmenách v doprave informovať cestujúcu verejnosť okamžite," uistila Volfová.

Demonštrácia súvisí so štartom ostrého učiteľského štrajku, vyhlásenom Iniciatívou slovenských učiteľov (ISU). Iniciatíva žiada neodkladne prijať riešenie súčasnej situácie v školstve, pričom upozorňuje na nízke platy učiteľov, ale aj celkové nedostatočné financovanie vzdelávania a rozdiely vo vybavenosti škôl.

Vláda SR prostredníctvom premiéra Roberta Fica v sobotu (23.1.) učiteľom odkázala, že do konania marcových volieb už pre učiteľov nemôže nič viac urobiť. Fico poukázal pritom na to, že jeho dve vlády v rokoch 2006 až 2010 a 2012-2016 navýšili učiteľské platy o takmer 50 percent. Premiér tiež upozornil, že v tomto volebnom období je už skončený legislatívny proces.

ISU vníma premiérove slová ako potvrdenie toho, že vláda nemá záujem riešiť akútnu situáciu v školstve. Vladimír Crmoman z ISU v sobotu potvrdil, že učitelia, ktorí sa pripojili k iniciatíve, vstupujú do časovo neobmedzeného štrajku a že sú rozhodnutí v ňom vytrvať až do splnenia svojich podmienok.

Do štrajku sa doteraz prihlásilo vyše 11.000 učiteľov z celého Slovenska. Dnes o 10.46 h ich bolo 11.383 zo 706 škôl. Na Slovensku podľa údajov ministerstva školstva je 2935 materských škôl, 2113 základných škôl a 868 stredných škôl. Počet učiteľov je zhruba 89.000.