Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Regióny

Pre žaby sa začal jarný boj o život, ohrozuje ich najmä doprava

Foto: TASR/Ján Siman

Ako pre TASR povedal riaditeľ NP Milan Boroš, ako posledné stavajú zábrany pri obci Muránska Lehota.

Muránska Lehota 20. marca (TASR) - Žabie bariéry popri cestách dokončujú dnes pracovníci Správy Národného parku (NP) Muránska planina so študentmi Strednej odbornej školy v Revúcej. Ako pre TASR povedal riaditeľ NP Milan Boroš, ako posledné stavajú zábrany pri obci Muránska Lehota. Je to miesto, kde sa vyskytujú predovšetkým ropuchy bradavičnaté a tie sa prebúdzajú najneskôr spomedzi ostatných druhov žiab.

Obojživelníky vyliezajú zo zeme v tomto roku o niekoľko týždňov skôr ako vlani. Spôsobil to rýchly nástup jari. "Žaby sa začali spod zeme vyhrabávať a my sme museli okamžite reagovať. Ich prirodzený inštinkt ich ťahá k stojacej vode, no musia pritom prechádzať cez cestu. Keďže hromadná migrácia je špecifická iba pre jarné obdobie, tisícky žiab hynú pod kolesami áut. Z plastových fólií a drevných kolíkov vytvárame zábrany, ktoré nevedia žaby preliezť. Potom ich niekoľkokrát denne ručne zbierame do vedier. Vypúšťame ich na druhej strane cesty, kde je ich rozmnožovacia lokalita. Žaby majú pritom vyvinutý určitý druh pamäti a vracajú sa na miesto, kde sa narodili. Ak im však prirodzená mokraď zanikne, inštinktívne hľadajú iné vhodné miesto. Na svoj vývoj potrebujú len mierne tečúcu alebo stojatú vodu. Ak ju nenájdu, samičky nakladú vajíčka aj do jarnej kaluže. Tam však väčšinou voda vyschne a žubrienky zahynú," povedal Boroš.

Tu bude player



Stredoškoláci chodia s ochranármi stavať žabie bariéry každý rok. "Sú to zákonom chránené živočíchy a v prírode majú svoje miesto. Likvidujú hlavne veľa hmyzu. Pre mňa je to celkom zaujímavé. Aj keď mám šestnásť rokov, nie je to veľmi namáhavá práca. Okrem takejto brigády sa žabám snažím pomôcť, aj keď chodím do prírody. Ak ich vidím pri ceste, jednoducho ich pozbieram a prenesiem aj sám," povedal študent Strednej odbornej školy v Revúcej Matúš Mičky.

Tu bude player


O tohtoročnú populáciu žiab sa ochranári obávali už na jeseň. Nedostatok vody a nástup tuhých mrazov ohrozoval obojživelníky už na ich zimoviskách. "Žaby sa na jeseň zahrabávajú do zeme. Vyhľadávajú si lúky, kde sú pre ne priaznivé podmienky, aby sa tam dokázali ochrániť pred zimou. Pre ich prežitie je veľmi dôležitá snehová izolácia. Ak by chýbala, hrozilo by im vymrznutie. Ako sa túto jar zdá, žaby majú vyvinuté dostatočné ochranné prvky, aby dokázali prežiť krátky čas aj bez snehovej izolácia. Nakoniec dostala aj Muránska planina snehovú pokrývku, čo teraz na jar znamená aj dostatok vlahy, takže zatiaľ to vyzerá tak, že žiab nám prezimovalo minimálne toľko, ako po iné roky."