Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Pred desiatimi rokmi tragicky zahynuli štyria baníci v Bani Nováky

Pietna spomienka pri príležitosti 6. výročia tragického výbuchu vo Vojenskom opravárenskom podniku v Novákoch. Archívna snímka Foto: TASR/Alexandra Moštková

Vláda ešte v roku 2006 odsúhlasila odškodnenie pozostalých po obetiach tohto banského nešťastia. Vdovy hovoria o dlhom čakaní na spravodlivosť.

Nováky/Bratislava 16. novembra (TASR) - V hnedouhoľnej Bani Nováky Hornonitrianskych baní Prievidza došlo pred desiatimi rokmi 16. novembra 2006 k závalu. Pri nešťastí, ku ktorému došlo v ranných hodinách v siedmom ťažobnom poli, zahynuli štyria baníci. Boli to Jozef Nečey, Milan Zrnek, Vladimír Ondrejka a Pavol Papaj.

Rozbahnené nadložné íly zasiahli stenový porub a prístupové chodby. V blízkosti postihnutého porubu sa v tom čase nachádzalo 11 baníkov, siedmim z nich sa podarilo uniknúť, štyria zostali pod závalom a zahynuli. Boli to Jozef Nečey, Milan Zrnek, Vladimír Ondrejka a Pavol Papaj.

Vláda ešte v roku 2006 odsúhlasila odškodnenie pozostalých po obetiach tohto banského nešťastia v sume 33.194 eur pre každú pozostalú osobu. Celkovo sa z rezervy vlády uvoľnilo 298.745 eur.

Na vyšetrenie tragédie boli ustanovené komisie. Dospeli k záveru, že hlavnou príčinou prievalu v Novákoch boli nepriaznivé geologické faktory pôsobiace v nadloží uhoľného sloja. V jednom prípade sa však zistilo aj porušenie zákona a desiatich ďalších banských predpisov, ktoré spočívali v nesprávnom zhodnotení situácie riadiacimi pracovníkmi. Okrem iného neboli realizované dva plánované vrty v nadloží dobývaného poľa. Tieto porušenia podľa odborníkov ovplyvnili rozhodovací proces pri riešení krízovej situácie v postihnutom stenovom porube, avšak priamo neovplyvnili príčiny a priebeh prievalu.

Jeden z posudkov vypracoval pre Hornonitrianske bane Prievidza Marián Krčík z Bojníc. Podľa neho príčinou vzniku tragického prievalu mohol byť starý geologický vrt, o existencii ktorého pri zakladaní stenového porubu baníci nevedeli. Posudok je súčasťou záverečnej správy z vyšetrovania tejto mimoriadnej udalosti, ktorú v roku 2007 vypracovala vyšetrovacia komisia Obvodného banského úradu (OBÚ) v Prievidzi.

Z prečinu všeobecného ohrozenia v kauze uvedeného prievalu v nováckej bani boli obžalovaní štyria riadiaci pracovníci Hornonitrianskych baní Prievidza - Ing. Dalibor R., bývalý riaditeľ odboru meračstva a geológie a environmentálnych záťaží, Karol D., vedúci odboru riadenia výroby, RNDr. Jozef H., vedúci koordinátor výroby na úseku odboru merania a geológie a Ing. Stanislav V., samostatný hydrogeológ zo závodu Bane Nováky, kde sa tragédia stala. V prípade dokázania viny im hrozí trest odňatia slobody na štyri až desať rokov. Obžaloba im okrem iného kladie za vinu, že napriek tomu, že niekoľko dní pred tragédiou dochádzalo k prítokom vody na predmetný úsek a dva dni pred prievalom boli na tomto mieste, nevyhodnotili tieto prívaly vody ako príznaky prievalu, nevykonali potrebné opatrenia a vec neoznámili Obvodnému banskému úradu v Prievidzi.

Zatiaľ posledné pojednávanie v tejto kauze sa konalo vo štvrtok 10. novembra na Okresnom súde v Prievidzi.

Vdovy hovoria o dlhom čakaní na spravodlivosť



"Nenachádzame slov a dúfame, že to bude už čím skôr ukončené," povedala jedna z vdov Miroslava Ondrejková. "Nemám slov na toto, desať rokov, aby sa niečo nepohlo, to neexistuje," doplnila ju Erika Papajová, ktorej tiež pod zemou zahynul manžel. Podľa nej neplatí, že čas je najlepší liek. "Pri mne to neplatí určite. Je mi ťažko," podotkla.

"Táto vec, takisto ako Baňa Handlová, je veľmi náročná, pretože je to odborná vec. Bolo vypracovávaných viacero znaleckých posudkov, takže si myslím, že ten proces vzhľadom na tú náročnosť je primeraný," komentoval ešte minulý týždeň dĺžku procesu obhajca obžalovaných Peter Filip.

Obete banského nešťastia na jednom zo svojich banských úsekov si každoročne pripomínajú aj predstavitelia Hornonitrianskych baní Prievidza (HBP). "Prieval v Bani Nováky bol impulzom pre vybudovanie Pamätníka obetí banských nešťastí na hornej Nitre. Symbolicky, k prvému výročiu prievalu, bol položený základný kameň pamätníka, na cintoríne v Handlovej. Odvtedy, každoročne 16. novembra, vedenie spoločnosti prichádza na toto pietne miesto, k pylónom, kde sú vytesané mená baníkov, ktorí zahynuli pri prievale v Bani Nováky, aby sa v tichosti a s úctou poklonilo ich pamiatke," uviedla pre TASR hovorkyňa spoločnosti Adriana Siváková.

Miesto prievalu bane bezpečne izolovali od ostatnej časti bane dvoma betónovými protiprievalovými hrádzami. "Obvodný banský úrad v Prievidzi zaradil túto časť dobývacieho priestoru Nováky do kategórie 'baňa s nebezpečenstvom prievalu vôd a zvodnelých hornín'. Na základe tohto zatriedenia platia špeciálne pravidlá pri prevádzkovaní pracovísk," ozrejmila ďalej Siváková.

Ako pripomenula, po splnení všetkých bezpečnostných kritérií HBP v tejto časti nováckeho uhoľného ložiska ťažbu obnovili v marci 2008. "Úspešne sme tu prevádzkovali už štyri stenové poruby. Nezaznamenali sme pritom žiadne mimoriadne bansko-geologické ani prevádzkové problémy. V súčasnosti tu ťaží uhlie ďalší stenový porub. Ťažba v tejto časti nováckeho ložiska by mala byť ukončená v budúcom roku," dodala.