Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Pred Dušičkami vzdali v B. Bystrici poctu pamiatke Jozefa D. Matejovie

Ilustračné foto. Foto: TASR - Adriána Hudecová

V roku 2024 uplynie 250 rokov od jeho narodenia.

Banská Bystrica 26. októbra (TASR) – Členovia občianskeho združenia (OZ) Pro Silva Slovakia, lesníci a zástupcovia lesníckych inštitúcií sa vo štvrtok popoludní zišli v Banskej Bystrici, aby pri príležitosti dušičkových sviatkov vzdali poctu pamiatke zakladateľa moderného slovenského lesníctva Jozefa Dekreta Matejovie. Pripomenuli si ho pri pamätnom kameni v centre mesta a pri jeho hrobe na rímskokatolíckom cintoríne.

Ako pre TASR uviedol krajský a mestský poslanec Milan Lichý, účastníci podujatia chcú iniciovať vyhlásenie Roku Jozefa Dekreta Matejovie. V roku 2024 uplynie 250 rokov od jeho narodenia. Obracajú sa preto s výzvou na lesnícke a ochranárske štátne i neštátne inštitúcie, lesných hospodárov, obecné, mestské a regionálne samosprávy a občanov, aby v budúcom roku uskutočnili vlastné zmysluplné akcie a aktivity na počesť tejto významnej osobnosti a na prospech zelenej, zdravej krajiny.

Jozef Dekret Matejovie patril medzi najuznávanejších lesníckych odborníkov na prelome 18. a 19. storočia. Významne prispel k zveľadeniu baníctvom a hutníctvom zdevastovaných lesov na hornom Pohroní. Novátorské metódy, ktoré uplatňoval, obsiahli široký okruh činností - umelé zalesňovanie, pestovanie lesa, hospodárna ťažba a využívanie dreva, rentabilita lesnej prevádzky, zdokonaľovanie evidencie a ochrany lesa či reformy na zlepšenie sociálnych podmienok lesných robotníkov.

Podujatie sa uskutočnilo pod záštitou Banskobystrického samosprávneho kraja. Organizovalo ho OZ Pro Silva Slovakia, ktoré združuje lesníkov, vlastníkov lesa, organizácie, pedagógov a študentov lesníctva, pracovníkov lesníckeho výskumu, ktorí uplatňujú a podporujú princípy prírode blízkeho hospodárenia v lese.