Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Regióny

Pred začiatkom jarmoku otvoria výstavu o banskobystrických remeslách

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Výstava potrvá do 6. októbra.

Banská Bystrica 25. augusta (TASR) - Stredoslovenské múzeum (SSM) v Banskej Bystrici spoločne s mestom sprístupní krátko pred začiatkom 365. Radvanského jarmoku výstavu Kovový štvorlístok banskobystrických remesiel. V priestoroch historickej radnice sa od 5. septembra dozvedia návštevníci o významných remeslách, akými boli cinárstvo, mediarstvo, zlatníctvo a kováčstvo. TASR o tom v piatok informovala manažérka múzea Dana Kurtíková.

"Prezentácia remesiel je logickým pokračovaním načrtnutej línie z minulého Radvanského jarmoku, kde sa verejnosti predstavilo populárne hrebenárske remeslo. Vizuál a aj koncepcia pripravovanej výstavy bude pokračovať v nastolenom trende. Návštevníkovi sa snažíme zaujímavo a pútavo priblížiť remeselný úsek bohatej banskobystrickej histórie," konštatoval kurátor výstavy a historik SSM Filip Glocko.

Výstava pozostáva zo vzácnych kovových artefaktov SSM a je obohatená o významnú prezentačnú - textovú časť, kde sú popularizačno-odbornou formou predstavené jednotlivé remeslá. Na tejto časti participuje aj Štátny archív v Banskej Bystrici, kde sa nachádza hlavná písomná pramenná zložka k jednotlivým remeslám.

Výstava potrvá do 6. októbra.