Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Predmetové olympiády pomáhajú objavovať mladé talenty

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Organizáciu olympiád pre žiakov v Košickom kraji má v kompetencii odbor školstva Okresného úradu Košice, ktorý poveruje zabezpečením jednotlivých kôl súťaží konkrétnych organizátorov.

Košice 27. apríla (TASR) – Predmetové olympiády predstavujú pre žiakov základných a stredných škôl novú skúsenosť a príležitosť preveriť si školské vedomosti a získať nové, zároveň môžu byť impulzom pre budúcu voľbu povolania a kariéru. Zhodli sa na tom organizátori a tohtoroční víťazi krajských kôl olympiád v slovenskom jazyku a ďalších cudzích jazykoch v Košickom kraji.

Gymnazisti Marína Hluchá a Zuzana Mladšíková z Košíc a Andrej Frič z Trebišova uspeli aj v celoštátnych kolách svojich olympiád. Na pôde Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach ich ako nové talenty predstavili vo štvrtok (26.4.) verejnosti.

Krajské kolá školských olympiád v nemeckom a anglickom jazyku, slovenskom jazyku a literatúre, a v dejepise organizovali v uplynulých týždňoch odbor školstva Okresného úradu Košice a FF UPJŠ.

"Oceňujem, že tieto predmetové olympiády nie sú o bezduchom memorovaní vedomostí, ale najmä o cite pre jazyk a o vnímaní jeho zákonitostí," povedala maturantka Zuzana Mladšíková z košického Gymnázia Poštová, víťazka krajského kola olympiády zo slovenského jazyka a literatúry, ktorá v celoštátnom kole obsadila druhé miesto. Pri súťaži spoznala nových ľudí a vyskúšala si, čo naozaj vie, a zároveň si potvrdila svoju voľbu profesie do budúcna. "Už som bola rozhodnutá, že chcem študovať slovenčinu, ale možno som potrebovala taký dôkaz, že som naozaj tá správna osoba, ktorá by sa mala vydať týmto smerom, a práve k tomu mi pomohla táto olympiáda," dodala.

Študentka z rovnakého gymnázia Marína Hluchá vyhrala krajské kolo v anglickom jazyku a bola tretia najlepšia vo svojej kategórii v rámci Slovenska. Potvrdila, že úroveň olympiády je vyššia a náročnejšia ako bežné vedomosti zo školy. "Ja angličtinu vidím ako nástroj v budúcom povolaní. Hlavne sa chcem zamerať na štúdium medicíny niekde v zahraničí, a keďže britské univerzity sú v tomto veľmi kvalitné, tak tá angličtina ma dokáže veľmi posunúť," uviedla. Možnosť zúročiť nadobudnuté poznatky a skúsenosti v ďalšom živote oceňuje aj Andrej Frič z trebišovského gymnázia, víťaz krajského kola v nemeckom jazyku a štvrtý v celoštátnom kole.

Organizáciu predmetových olympiád pre žiakov základných a stredných škôl v Košickom kraji má v kompetencii odbor školstva Okresného úradu Košice, ktorý poveruje zabezpečením jednotlivých kôl súťaží konkrétnych organizátorov. V prípade olympiád v cudzích jazykoch sa odborným garantom stala FF UPJŠ. Podľa dekanky fakulty Oľgy Orosovej sú olympiády vhodnou príležitosť pre žiakov otestovať sa a vyniknúť. "Od umiestenia v rámci školskej triedy, školy, v okresných a krajských kolách až na celoslovenskom kole majú mladí ľudia príležitosť zažiť úspech a mať jasnú spätnú väzbu o tom, že sú dobrí v určitom smere, ktorý je pre nich relevantný, buď ako cieľ alebo prostriedok," povedala pre TASR.

Spolupráca odboru školstva OÚ Košice a FF UPJŠ pri organizovaní krajských kôl olympiád začala v školskom roku 2014/2015, v ďalšom roku sa prvýkrát organizovali olympiády v nemeckom jazyku a v anglickom jazyku v zrekonštruovaných priestoroch fakulty v historickom centre mesta.