Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Regióny

Predposlednú septembrovú sobotu v obci Korytárky rozozvučia heligónky

Ilustračné foto. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Heligónku, gombíkovú ťahaciu harmoniku doplnenú o zosilnenú basovú časť, predstavia jej nadšenci v dvoch scénických programoch.

Korytárky 16. septembra (TASR) – Predposledná septembrová sobota bude v obci Korytárky v Detvianskom okrese patriť heligónke. Pod Poľanou sa v sobotu 17. septembra zídu fanúšikovia folklóru a ľudových tradícií na 28. ročníku celoslovenskej prehliadky heligonkárov. TASR to za organizátorov potvrdil Roman Malatinec.

Heligónku, gombíkovú ťahaciu harmoniku doplnenú o zosilnenú basovú časť, predstavia jej nadšenci v dvoch scénických programoch. Oba budú už tradične na Amfiteátri pod vŕbou, začiatok prvého organizátori naplánovali na 14.30 h. Jeho názov je Z kade tade a predstavia sa v ňom heligonkári z regiónov Slovenska. Druhý program s názvom Vrchárskô cifrovania sa začne o 17.30 h. Svoje umenie a lásku k tradíciám predvedú heligonkári z Podpoľania.

Okrem toho dostanú počas soboty priestor aj umelecké folklórne súbory a skupiny. Divákov prídu zabaviť Kmotry a kmotrovia z Detvy či Ľudová hudba Ďatelinka. Sprievodnými podujatiami sú výstava heligóniek v korytárskom kultúrnom dome a aj prednáška o tomto hudobnom nástroji s výrobcom Dominikom Jarabom z Hriňovej. Pred kultúrnym domom bude aj škola hry na heligónke.

Korytárky sú bohaté na tradičnú ľudovú kultúru, ktorú si dodnes zachovávajú ako svoje najvzácnejšie bohatstvo. Môžu sa pýšiť hudobníkmi a umelcami slovenského kultúrneho a verejného života, ktorí reprezentujú svoje rodisko. Súčasný ročník celoslovenskej prehliadky heligonkárov je na počesť zosnulého Matúša Mittera, významného heligonkára z Korytárok.