Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Predseda Vojenského výboru EÚ navštívil Brezovú pod Bradlom

Mohyla Milana Rastislava Štefánika na Bradle Foto: TASR

Mohyla M. R. Štefánika na Bradle bola dokončená 20. septembra 1928. Jej autorom je Dušan Jurkovič.

Brezová pod Bradlom 19. júla (TASR) – Predseda Vojenského výboru Európskej únie Claudio Graziano navštívil vo štvrtok (18. 7.) Brezovú pod Bradlom a zároveň si na Bradle uctil pamiatku generála Milana Rastislava Štefánika. Spolu s ním prišiel aj náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko.

"Navštívili Múzeum Dušana Samuela Jurkoviča, v ktorom sa zoznámili s dielom slovenského architekta a s jeho vzťahom k Štefánikovi,“ uviedol primátor mesta Brezová pod Bradlom Jaroslav Ciran.

Po prehliadke mesta zavítali na Bradlo, kde si uctili pamiatku M. R. Štefánika vojenskými poctami Čestnej stráže Ozbrojených síl SR. "Dátum návštevy talianskeho generála bol spojený s 139. výročím narodenia Štefánika, ktoré si pripomíname tento týždeň. Na Bradlo prišiel aj preto, aby si uctil pamiatku talianskych letcov, ktorí zahynuli spolu so Štefánikom 4. mája 1919 v Ivanke pri Dunaji," dodal primátor.

Mohyla M. R. Štefánika na Bradle bola dokončená 20. septembra 1928. Jej autorom je Dušan Jurkovič. Stavba má pôdorys obdĺžnika s orientáciou od západu na východ. Zodpovedá to prvotnému uloženiu štyroch hrobov.

Počas socializmu chátrala napriek tomu, že bola kultúrnou pamiatkou. Po roku 1980 dokonca masív Bradla zámerne zalesnili borovicami na ploche 33 hektárov. Rekonštrukcia pamiatky sa začala až po roku 1989 a trvala sedem rokov. V roku 2009 sa dostala na zoznam európskeho kultúrneho dedičstva.