Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Štát požičia košickej univerzite peniaze na likvidáciu škôd po požiari

Na snímke plamene šľahajú zo strechy budovy Univerzity Pavla Jozefa Šafárika počas požiaru v Košiciach 9. decembra 2016. Foto: TASR

Rektor zdôraznil potrebu v prvom rade sanovať objekt, aby nedošlo k ďalšiemu poškodeniu, a to vzhľadom na súčasné zimné obdobie a mrazy. Dôležité je teraz prekryť strechu.


Košice 10. decembra (TASR) – Vládny kabinet na stredajšom (14. 12.) zasadnutí mimoriadne rozhodne o finančnej pomoci na likvidáciu škôd, ktoré spôsobil piatkový (9. 12.) rozsiahly požiar v budove Prírodovedeckej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach. "Vyčleníme takú sumu, na akej sa dohodneme s univerzitou, ministerstvom financií a Úradom vlády SR. Išlo by o bezúročnú pôžičku do obdobia, pokiaľ nebude nahradená škoda z poistenia, pretože tento majetok je poistený," uviedol dnes v Košiciach premiér Robert Fico.

Predseda vlády si spolu s ministrom hospodárstva Petrom Žigom prezrel poškodenú budovu, pričom sa stretol s rektorom univerzity Pavlom Sovákom. Požiar, ktorý vznikol v piatok večer, zničil kompletne strechu sídla Ústavu chemických vied na rohu ulíc Dr. Kostlivého a Moyzesovej.

"Tie škody sú devastačné. Oprava bude znamenať v podstate totálnu rekonštrukciu celej budovy. Odhadujeme, a to sú úplne predbežné náklady, že tie škody sú niekde na úrovni medzi jedným miliónom a troma miliónmi eur," konštatoval Fico. Výška vládnej finančnej pomoci bude do zasadnutia vlády spresnená. Podľa ministra financií Petra Kažímíra, by mohla mať škola peniaze na účte už najbližší piatok (16. 12.).

Rektor UPJŠ zdôraznil potrebu v prvom rade sanovať objekt, aby nedošlo k ďalšiemu poškodeniu, a to vzhľadom na súčasné zimné obdobie a mrazy. Dôležité je teraz prekryť strechu. "Ak okamžite začneme konať, tak možno budúci akademický rok by sme mohli už začať fungovať v nejakých podmienkach," konštatoval k obnove budovy. Vo veci aktuálnej výučby došlo podľa neho k dohode na prerozdelení zamestnancov. "Pondelok a utorok (12. - 13. 12.) sme zatiaľ výučbu pre študentov Ústavu chemických vied z bezpečnostných dôvodov odložili, od stredy predpokladám, že sa bude učiť," uviedol. Výučba chemikov by mala byť podľa neho zabezpečená najmä v súčinnosti s Lekárskou fakultou a Ústavom biologických a ekologických vied UPJŠ, kde sú podobné laboratóriá.

Premiér sa v Košiciach zastavil po sneme strany Smer-SD v Prešove, kde ho delegáti opätovne zvolili za predsedu strany.