Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

PREMIÉR: Podpora lyžiarskych kurzov sú vynikajúco vynaložené peniaze

Predseda vlády SR Robert Fico (druhí zľava), podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (vľavo), predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška (druhý sprava), primátor Považskej Bystrice Karol Janas (vpravo) počas tlačovej konferencie po pracovnom výjazde v Považskej Bystrici 20. februára 2017. Foto: FOTO TASR - Radovan Stoklasa

Vďaka 150-eurovému príspevku vlády sa v minulom roku na lyžiarskych kurzoch zúčastnilo 75.000 žiakov stredných a základných škôl.

Považská Bystrica 20. februára (TASR) – Vďaka 150-eurovému príspevku vlády sa v minulom roku na lyžiarskych kurzoch zúčastnilo 75.000 žiakov stredných a základných škôl. Celkový počet prenocovaní na týchto kurzoch sa pohyboval na úrovni 300.000. Po dnešnej návšteve lyžiarskeho kurzu v Lazoch pod Makytou v Púchovskom okrese to povedal predseda vlády Robert Fico.

Ide podľa neho o významný podiel na rozvoji cestovného ruchu na Slovensku. „Vláda Slovenskej republiky sa dotovaním lyžiarskych kurzov podieľala na zvýšení cestovného ruchu jednou tretinou. Ako ma informoval riaditeľ školy, ktorej žiaci boli na kurze v Lazoch pod Makytou, kým pred zavedením tohto opatrenia chodila na lyžiarske kurzy asi iba jedna tretina študentov, dnes sa prakticky blížime ku stopercentnej účasti na kurzoch,“ skonštatoval premiér s tým, že v roku 2016 predstavovala štátna dotácia na lyžiarske kurzy sumu asi 10,7 milióna eur.

V roku 2017 očakávajú podľa premiéra, že na lyžiarskych kurzoch sa zúčastní približne 88.400 študentov, odhadovaná suma bude okolo 13 miliónov eur. „Ak 10,7 milióna eur má za následok nárast cestovného ruchu o jednu tretinu, tak to boli vynikajúco vynaložené finančné prostriedky. Nehovoriac o sociálnych a iných dopadoch, ktoré tento projekt prináša,“ doplnil predseda vlády s tým, že v dotačnom systéme lyžiarskych kurzov bude vláda pokračovať aj v budúcich rokoch.

Podľa generálnej riaditeľky sekcie cestovného ruchu Ministerstva dopravy a výstavby Ivany Magátovej vládne opatrenia zamerané na podporu lyžiarskych zájazdov majú jednoznačne pozitívny dosah na rozvoj cestovného ruchu. Lyžiarske strediská podľa nej po zavedení vládneho opatrenia zaznamenali 30 až 70-% nárast tržieb. „Okrem ekonomických vplyvov ako podpora zamestnanosti a rozvoj regiónov, má podpora aj neekonomický rozmer vo výchove potenciálnych klientov. Naučíme našu mládež lyžovať, vybudujeme v nich vzťah k regiónu, kde sa neskôr budú vracať so svojimi rodinami,“ doplnila Magátová. Nemenej dôležitý je podľa nej aj zdravotný a sociálny rozmer podpory lyžiarskych kurzov.

Pozitívom je podľa nej aj rentabilnejšie využívanie lyžiarskych stredísk, školské kurzy bývajú od pondelka do piatka, kedy nie je taký tlak na strediská, ako počas víkendov.

Ako informoval prezident Zväzu cestovného ruchu Marek Harbuľák, v domácom cestovnom ruchu stúpol v roku 2016 počet prenocovaní medziročne o viac ako 1,1 milióna. Najviac, až jednou tretinou, sa na tom podieľala práve podpora lyžiarskych kurzov. „Často ide o oblasti, ktoré nie sú TOP z hľadiska lyžiarskych svahov, ale sú to naozaj lyžiarske vleky a areály, ktoré sú tak trochu odľahlejšie. Zo štatistík vidíme, že v minulom roku bol nárast návštevnosti vo všetkých samosprávnych krajoch,“ zdôraznil Harbuľák.