Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Prepustili posledného pacienta postihnutého koncentráciou CO

V nedeľu večer 18. januára 2015 na zimnom štadióne v Čani, okres Košice-okolie došlo k úniku oxidu uhličitého.Záchranné zložky museli poskytnúť prvú pomoc niekoľkým desiatkam postihnutých osôb. Na snímke vstup do strojovňe zimného štadióna v obci Čaňa označený policajnou páskou. Foto: TASR/Roman Hanc

Z nemocnice v Košiciach-Šaci prepustili domov posledného zostávajúceho pacienta postihnutého koncentráciou oxidu uhoľnatého.

Košice 30. januára (TASR) – Z nemocnice v Košiciach-Šaci prepustili domov posledného zostávajúceho pacienta postihnutého koncentráciou oxidu uhoľnatého, ku ktorého úniku došlo v nedeľu 18. januára na zimnom štadióne v Čani v okrese Košice-okolie. Potvrdil to dnes Ján Slávik, medicínsky riaditeľ Nemocnice Košice-Šaca, a. s., 1. súkromná nemocnica.

Pacient bol so zápalom pľúc a neurologickým výpadkom hospitalizovaný na internej klinike. "Po absolvovaní liečebných procedúr u nás sa jeho stav zlepšil natoľko, že mohol byť prepustený do domáceho ošetrenia. Zároveň vo štvrtok (29.1.) absolvovali záverečnú procedúru v našej hyperbarickej komore aj poslední traja pacienti, ktorí sa predtým liečili v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura a pre pretrvávajúce zdravotné ťažkosti boli ešte minulý týždeň prijatí u nás," uviedol Slávik pre TASR.

Celkovo v nemocnici v Šaci poskytli hospitalizovaným a ambulantne liečeným pacientom 73 liečebných procedúr v hyperbarickej komore, po ktorých sa im stabilizovala hladina oxidu uhoľnatého v krvi pod päť percent. Hneď po havárii pritom u niektorých z nich dosahovali namerané hodnoty až okolo 19 percent.

Ako priblížil Slávik, liečba v hyperbarickej komore vďaka natlakovaniu na približne 1,6 baru vytvára podmienky, ktoré zodpovedajú pobytu vo vyše desaťmetrovej hĺbke vo vode. Organizmus pri takomto tlaku dokáže prijať oveľa viac kyslíka ako v normálnom stave. Princíp liečby v nej spočíva v tom, že dýchanie kyslíka vytesní z väzby oxid uhoľnatý, ktorý má lepšiu priľnavosť k červenému krvnému farbivu hemoglobínu ako klasický kyslík.

Súčasťou komory je predkomora a hlavná komora, kde sa nachádza 13 kresiel. Nad nimi visia kyslíkové trubice, cez ktoré pacienti inhalujú kyslík. Na ich bezpečnosť dohliadajú dve zdravotné sestry, jedna sedí s pacientmi priamo v komore, ďalšia sleduje dianie pri riadiacom paneli. Jedna liečebná procedúra u našich pacientov trvala približne poldruha hodiny.

Na zimnom štadióne v Čani 18. januára pre únik oxidu uhoľnatého malo nevoľnosť, bolesti hlavy či zvracanie najmenej 36 osôb. Policajný vyšetrovateľ v tejto súvislosti začal trestné stíhanie vo veci prečinu všeobecného ohrozenia. Vo veci prebieha vyšetrovanie.