Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

V Prešove ľudia rozhodnú o umiestnení špeciálnych cyklistických boxov

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Na prešovských sídliskách budú dovedna umiestnené tri parkovacie boxy.

Prešov 21. apríla (TASR) – Obyvatelia troch vytypovaných lokalít v meste Prešov na Sídlisku III a Sekčov budú mať možnosť ako prví na Slovensku vyskúšať si parkovanie bicyklov v uzamykateľných parkovacích boxoch.

Tie budú určené pre šesť až 12 bicyklov a budú priamo pred blokom. Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Jurčišinová.

„Ide o jednu z aktivít projektu Central MeetBike, v rámci ktorého má mesto Prešov ako jeden z partnerov do februára 2014 zrealizovať na území mesta jednoduchú, identickú a estetickú formu parkovacích zariadení pre bicykle. Tým by sa umožnilo ich bezpečné a pohodlné parkovanie na miestach, kam na bicykloch Prešovčania dochádzajú, ako aj na sídliskách, kde užívatelia bicyklov bývajú,“ vysvetľuje hovorkyňa. Na prešovských sídliskách budú dovedna umiestnené tri parkovacie boxy.

Odborná komisia zložená z odborníkov na dopravu z Mestského úradu (MsÚ), členov projektového tímu a spracovateľa návrhu prvkov statickej cyklistickej dopravy v meste Prešov, vytypovala lokality na Sídlisku III, na uliciach Matice Slovenskej, Mukačevskej a Antona Prídavku. Na Sekčove ide o návrh osadenia týchto jedinečných zariadení na uliciach Šrobárova a v dvoch častiach ulice arm. gen. L. Svobodu. Vo vytypovaných vchodoch sa v týchto dňoch objavili informačné plagátiky s výzvou pre ich obyvateľov, aby vyjadrili svoj názor na webovej stránke projektu.

Jeden parkovací box zaberie plochu približne 15 metrov štvorcových, ide o náhradu miestnosti pre bicykle alebo pivnice. Užívatelia boxov budú mať vlastný kľúč, ktorým si odomknú vstupné posuvné dvere a umiestnia bicykel na svoje miesto a uzamknú k stojanu pre bicykle. Boxy budú zhotovené z kvalitných a pevných materiálov,“ zdôraznila Jurčišinová. Osvetlenie boxov bude zabezpečovať solárne svietidlo v interiéri s automatickým zapínaním pri vstupe do boxu.

Súčasťou posuvných dverí bude aj informačná tabuľa s aktuálnou mapou cyklotrás v meste. V samotnom meste boli zatiaľ vytipované tri lokality pre umiestnenie parkovacích prístreškov, a to v priestoroch autobusovej a vlakovej stanice, v blízkosti centra mesta na ul. Jarkovej pred budovou MsÚ a na ul. 17. novembra pred Prešovskou univerzitou. Definitívne priestory osadenia týchto prístreškov sú v súčasnosti predmetom rokovaní zainteresovaných subjektov.

„Dôvod, prečo sa mesto Prešov rozhodlo pre túto aktivitu je fakt, že umiestnenie takýchto zariadení v meste je jedným z predpokladov pre výrazné zvýšenie cyklomobility obyvateľstva. Viac bicyklov a viac cyklistov znamená zlepšenie kvality života pre obyvateľov mesta s pozitívnou perspektívou do budúcnosti, v oblasti ekológie, efektivity dopravy i zlepšovania zdravotného stavu obyvateľov mesta. V neposlednom rade je podpora cyklistickej dopravy súčasťou výchovy a vzdelávania k zdravému a ekologickému životnému štýlu,“ zdôvodnila Jurčišinová. Obyvatelia Prešova majú možnosť vyjadriť svoj názor na možnosť umiestnenia uzamykateľného boxu na bicykle pri ich bloku vo fóre na stránke meetbike.presov.sk/cyklostojany.